Петък,

Британски медии: Русия застрашава енергийната сигурност на Европа

От: Агенция Стандарт -
Британски медии: Русия застрашава енергийната сигурност на Европа
A
A
A

Русия ще може да си позволи да избере купувач на газ след реализирането на проекта "Силата на Сибир-2". Това застрашава енергийната сигурност на Европа и ще увеличи възможностите на Москва на световните енергийни пазари, коментира британският The Telegraph, на когото се позовават други медии.

Новият газопровод трябва да свърже находищата в Ямал с потребителите в Китай, което ще бъде от полза и за двете страни и ще представлява известна опасност за Европа.

„Въпреки че Москва разполага с достатъчно ресурси, за да отговори на търсенето и на двата пазара, тя може да даде предпочитание на купувач, който плаща по-висока цена за газ“, твърди анализаторът на ICIS Томаш Марзек-Мансер. Без "Силата на Сибир-2" европейските страни са основните потребители на руски газ от Ямал.

Китай се снабдява със синьо гориво от находища в Източен Сибир. Капацитетът на съществуващия газопровод до Китай е 38 милиарда кубически метра газ годишно. „Силата на Сибир-2” трябва да добави още 50 милиарда кубически метра към възможностите за доставки за Азия.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички