Бранко Цървенковски подаде оставка

Бранко Цървенковски подаде оставка | StandartNews.com

Скопие. Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Бранко Цървенковски подаде оставка, предаде бТВ.

Цървенковски си е подал оставката снощи, на заседание на централното ръководство на СДСМ. Той заявил, че няма да се кандидатира за нов мандат на конгреса на партията, който ще се състои на 2 юни.


„Не подкрепяте моите решения и затова си подавам оставка", заявил Цървенковски на заседанието.

Оставката идва само две седмици след тежката загуба на партията на изборите за местна власт. В речта, която продължи повече от час, Бранко Цървенковски поиска членовете на партията и общинските ръководства да не издигнат кандидатурата му за председател на партията на предстоящия конгрес на СДСМ през месец юни.

51-годишният Цървенковски е на чело на СДСМ от април 1991 г. В началото на месец септември през 1992 г. бе избран за премиер на Македония.

В периода 1998-2002 г., когато на власт е ВМРО-ДПМНЕ с премиер Любчо Георгиевски, е лидер на опозицията в македонския парламент.

В края на 2002 г. отново поема премиерския пост, а през април 2004 г. печели президентските избори след трагичната смърт на Борис Трайковски при самолетна катастрофа

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай