Борисов: Надявам се Вучич и Тачи да си подадат ръка

Рисковете на Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула, заяви премиерът

Борисов: Надявам се Вучич и Тачи да си подадат ръка | StandartNews.com

Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция по време на Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП).

„Голям проблем за Европа днес е Брекзит. Утре ще говорим много за това, което се случва, но от миналия съвет досега не виждам нещо да се е променило в тази посока. Истински сме разтревожени от двете споразумения – излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран и търговското споразумение. Жертвите и напрежението в Йерусалим също са факт и не вещаят нормализиране на отношенията в Близкия Изток. И не на последно място – ако ние не си прегърнем и обгрижим Западните Балкани и не им помогнем – да, много то тях не са готови и имат още да наваксват, тогава няма защо да се сърдим че влиянието на САЩ, Русия, Саудитска Арабия ще бъде по-голямо, отколкото това на Европа. Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи", каза Борисов, цитиран от Фокус.

Премиерът уточни, че се организират и двустранни срещи на отделните лидери в София. „Искам да благодаря на Жозеф Дол, Антонио Таяни и Доналд Туск за това не само, че са тук, но че обиколиха всички държави от Западните Балкани и дойдоха накрая дойдоха тук в София, за да изкажат своето впечатление. В тяхно лице имам много силен партньор", каза Борисов.

"Рисковете на Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула, допълни той за утрешната среща. - Днес не говорим за ляво и дясно, не говорим за политически партии. Аз съм благодарен на всички партии, както и на шестимата лидери от Западните Балкани, че дойдоха тук. Това е успех на България, на българския народ и аз от името на хората благодаря за това, че до един са тук. Що се касае до Балканите – не съм вярвал, че след 15 години затишие ще е възможно отново да сложим региона на масата. Избрахме най-трудното в Европа, защото този регион в близките 20 години е генерирал много проблеми, смърт и разрушения", каза още премиерът.

Борисов уточни, че многократно е запознал колегите си с това, че става въпрос за население от 17,7 млн. души и около 100 млрд. брутен продукт. „Днес говорим дали да прегърнем този регион, който е една държава с брутен продукт колкото Словакия и с население колкото Румъния и с шест правителства. Рисковете за Европа са нула. В противен случай подобен конфликт, какъвто беше Косово, Сребреница и др., с техните хиляди жертви и още ненамерени гробове – дали е по-добре за Европа?", коментира Борисов.

Борисов допълни, че се опасява и от италиански вариант на Брекзит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай