Болка и страдания за украинците! Страшни думи на Песков

Говорителят на Кремъл с остро предупреждение

Болка и страдания за украинците! Страшни думи на Песков | StandartNews.com

Всяка доставка на модерни натовски изтребители ще донесе само болка и страдания на украинците, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, и разкритикува страните от НАТО, които все "по-пряко" се намесват в конфликта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това не е нищо друго освен нарастващо участие на Обединеното кралство, Германия и Франция в конфликта между Русия и Украйна", заяви Песков пред репортери.

"Границата между непрякото и прякото участие постепенно изчезва. Човек може само да изрази съжаление във връзка с това и да каже, че подобни действия ... водят до ескалация на напрежението, удължават конфликта и го правят все по-болезнен за Украйна", добави той.

Песков се спря и на все така чакащия отговор въпрос за това кой взриви газопровода „Северен поток 2“. Това стана във връзка с публикация в блога на разследващия журналист и носител на наградата "Пулицър" Сиймур Хърш. Той написа, че според неидентифициран източник водолази от ВМС на САЩ са унищожили тръбите на газопровода по заповед на президента Джо Байдън. В публикацията си, озаглавена "Как Америка извади от строя тръбопровода Северен поток“, Хърш казва, че през 2021 г. по най-високите етажи на властта в САЩ е бил разработен план за унищожаване на газопровода. Той допълва, че работна група от ЦРУ е измислила план за тайна операция за поставяне на експлозиви на тръбопроводите.

Песков посочи, че публикацията в блога на Хърш заслужава повече внимание и че е изненадан, че западните медии не са я отразили по-подробно.

"Светът трябва да разбере истината за това кой е извършил този акт на саботаж", заяви Песков пред репортери. "Това е много опасен прецедент: ако някой го е направил веднъж, може да го направи отново навсякъде по света", предупреди той.

Говорителят на Кремъл призова за "открито международно разследване на тази безпрецедентна атака срещу международна инфраструктура от критично важно значение", и добави: "Невъзможно е да оставим това, без да разкрием отговорните за това и да не ги накажем."

Кремъл днес отхвърли и констатациите на международните прокурори, разследващи свалянето през 2014 г. на полет МН17 на малайзийските авиолинии, които заявиха, че са открили "силни индикации“ за ролята на руския президент Владимир Путин в инцидента. Според прокурорите, те разполагали със "сериозни доказателства", че Путин е одобрил използването на руските ракетни системи БУК, каквато беше използвана за свалянето на самолета над Източна Украйна през 2014 г.

В тази връзка Песков заяви, че Русия "не може да приеме" резултатите от разследването, тъй като не е участвала в процеса по изясняване на фактите. Той също така заяви, че разследващите не са представили публично доказателства за твърденията си.

MH17 беше свален от руска ракетна система БУК, когато прелиташе над Източна Украйна от Амстердам до Куала Лумпур на 17 юли 2014 г., при което загинаха всичките 298 души на борда. По това време подкрепяните от Русия сепаратисти се сражаваха с украинските сили за контрол над източния регион Донбас, припомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай