Богатите държави лишават бедните от ваксини

Перспективата за справедлив достъп до коронавирусни ваксини е застрашена

Богатите държави лишават бедните от ваксини | StandartNews.com

„Перспективата за справедлив достъп до коронавирусни ваксини е застрашена, като ваксините се използват почти изключително в богатите държави.”

Това обяви в понеделник на 148-ата сесия на Изпълнителния съвет на Световната здравна организация (СЗО) нейния генерален директор Тедрос Адханом Гебрейесус, предава ТАСС.

„Светът е на ръба на катастрофална морална криза“, каза той и добави, че „обещанието за равен достъп е изложено на сериозен риск“.

„През последните седмици чух въпроси от няколко страни членки за това дали [международният механизъм за справедлив достъп до ваксини] ще получи ваксините COVAX, от които се нуждае, и дали страните с високи доходи ще изпълнят обещанията си“, продължи директорът.

„Повече от 39 милиона дози от ваксината са доставени в 49 страни с високи доходи. И само 25 дози са дарени на една от страните с най-ниски доходи“, каза ръководителят на СЗО.

Той призова световната общност да се бори солидарно с пандемията на коронавируса и да отпусне ваксинации на здравните работници и възрастните хора във всички страни по света през следващите 100 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай