Блокада в центъра на Виена. Активисти поставиха искания

В защита на климата се обявиха от няколко организации

Блокада в центъра на Виена. Активисти поставиха искания | StandartNews.com

Акция на активисти от организацията „Последно поколение“ за опазване на климата блокираха днес централния виенски булевард пред Виенската опера. Акцията продължи 1000 секунди.

„Днес протестираме 1000 секунди, тъй като от 1000 дни няма закон за защита на климата“, съобщиха активистите в социалните мрежи и след като отброиха точно секундите, прекратиха необявената блокада. „Няма да приемем факта, че правителството не изпълнява собствената си програма“, написаха в "Екс" (бившия "Tуитър") представителите на „Последно поколение“. Не се стигна до арести, протестиращите не се бяха залепили за пътното платно по време на седящия протест и се разотидоха след завършване на акцията.

На друго централно място - пред сградата на парламента, няколко природозащитни организации проведоха обща акция. Сред тях са „Глобал 2000“, „Фрайдейс фор фючър“, настояващи за амбициозен и ефективен закон за защита на климата, който да осигури на Австрия постигане на целта за климатичен неутралитет до 2040 година и защита от наказателни плащания в размер на милиарди за неизпълнени политически цели. „1000 дни без закон за защита на климата  са болезнена последица от вечното блокиране и бавене на австрийската политика за климата“, се казва в съобщение за пресата, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай