Близки съюзници на Путин подписаха нови споразумения, какво става

Китай и Беларус се обявиха за прекратяване на конфликта и възстановяване на регионалния мир

Близки съюзници на Путин подписаха нови споразумения, какво става | StandartNews.com

Лидерите на Китай и Беларус подписаха серия споразумения за укрепване и задълбочаване на двустранните връзки, предаде БНТ.

Китайският президент Си Дзинпин прие белоруския си колега Александър Лукашенко в Пекин. И двамата са сред най-близките съюзници на Русия, която води война в Украйна.

В общо изявление Китай и Беларус се обявиха за прекратяване на конфликта и възстановяване на регионалния мир.

Китай желае да укрепва доверието и сътрудничеството с Беларус на фона на нестабилното и турбулентно международно положение, заяви китайският домакин.

"Китай е готов да продължи съвместните усилия с Беларус за укрепване на взаимното политическо доверие и практическото сътрудничество в интерес на динамичното, здраво и устойчиво развитие на двустранните отношения", заяви Си Цзинпин, президент на Китай.

Беларус осъди напрежението около Тайван, обяви, че ще се придържа към политиката "Един Китай" и подкрепя Пекин по чувствителни въпроси като Хонконг и Южнокитайско море. Срещаме се в сложно време, което изисква нови нетрадиционни подходи и отговорни политически решения, отбеляза гостът от Беларус.

"Те трябва да бъдат насочени преди всичко към предотвратяване на плъзгане към глобална конфронтация, в която няма да има победители. Наскоро вие ясно, категорично, еднозначно и пунктуално заявихте това пред международната общност. Затова Беларус активно излиза с мирни предложения и подкрепя изцяло вашата инициатива за международната сигурност", обяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Преди дни Пекин обяви мирен план от 12-точки за прекратяване войната в Украйна, който беше приет скептично от Киев и Запада.

Китай и Беларус подписаха редица споразумения за сътрудничество в икономиката и търговията, промишлеността, земеделието, науката и технологиите, здравеопазването, туризма и спорта, съобщи китайската агенция Синхуа. Сред инициативите е създаване тази година на зона за свободна търговия и инвестиции.

Китай напоследък все по-силно се обявява за мир в Украйна и отрича да предоставя въоръжение на Москва, но според Вашингтон, Пекин обмисля подобна стъпка.

Лукашенко предостави на Русия територията на Беларус за нахлуването в Украйна, а по-късно позволи руски мобилизирани резервисти да се обучават в беларуски бази.

В същото време Минск твърди, че няма да се намества пряко във войната, освен в случай на нападение от Украйна, припомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай