Блинкен предупреди! Кой тръгна по пътя на Путин

Американският държавен секретар с пост в мрежата

Блинкен предупреди! Кой тръгна по пътя на Путин | StandartNews.com

Американският държавен секретар Антъни Блинкън сравни президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик с руския президент Владимир Путин, като му каза, че е поел по същия път на автократично управление, по който отдавна върви руският лидер, съобщи регионалната телевизия Ен1, предаде БТА.

„Атаките на Милорад Додик срещу основните права и свободи в Република Сръбска показват, че той е на авторитарния път на президента Путин. Държавният департамент, представляван (в Босна и Херцеговина) от посланик (Майкъл) Мърфи, продължава да се застъпва за демократичното и проспериращо бъдеще, което всички граждани на Босна и Херцеговина заслужават“, написа Блинкън в Туитър профила си.

Реакцията на Блинкън идва след неотдавна приетите изменения в Наказателния кодекс на босненската Република Сръбска, с които се въвежда криминализация на клеветата и обидата, обявяването на закон за организациите с нестопанска цел и закона, с който се забранява достъпът на ЛГБТИ активисти до образователните институции.

Миналата седмица Додик взе решение за прекъсване на контакта на властите в Република Сръбска с посолствата на САЩ и Великобритания в Босна и Херцеговина, тъй като, според Додик, те „се месят във вътрешни работи“. По-късно той поясни, че забраната се отнася само до назначените в посолството служебни лица, но не и за самите страни, с които има интерес да продължи сътрудничеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай