Блинкън обяви къде Америка ще инвестира в Африка

Той откри нов обект, посветен на американската технология

Блинкън обяви къде Америка ще инвестира в Африка | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън продължава с визитите си. Той изрази надеждата си, че ще има повече американски инвестиции в Нигерия, предаде Франс прес.

Същевременно той призова Нигерия да гарантира възможността на инвеститорите да си получат обратно средствата.

Държавният секретар се срещна вчера с нигерийския президент Бола Тинубу в столица Абуджа, а днес посети икономическата столица Лагос – мегаполис с население от над 20 милиона души. В Лагос Блинкън разгледа комплекс, където са базирани компании в сферата на информационните технологии и откри нов обект, посветен на американската технология.

Антъни Блинкън увери, че Вашингтон има все по-голям интерес от това "да работи с Нигерия, да инвестира в Нигерия, да създава партньорства с Нигерия", за която АФП отбелязва, че е демографски гигант на африканския континент.

Държавният секретар отбеляза обаче, че "все още има предизвикателства за преодоляване, за да е сигурно, че бизнес климатът е възможно най-приветлив".

Блинкън каза още, че е обсъдил с нигерийските лидери различни въпроси, "сред които възможността за връщане обратно на капитали и борбата за изкоренявана на корупцията, която е постоянно предизвикателство".

Чуждестранните компании, които имат бизнес в Нигерия, са задължени да искат разрешение от нигерийската централна банка, когато се налага връщане на средства обратно в страните, в които са базирани, отбелязва АФП.

Освен това чуждестранните авиационни компании, които присъстват в Нигерия, се оплакват от мудност при гарантирането на достъп до милиони долари блокирани авоари.

Резервите в чуждестранна валута, с които разполага Нигерия, намаляха в последно време заради спада в цената на петрола на световния пазар и заради намаляването на националното производство, отбелязва АФП.

След Нигерия Антъни Блинкън ще посети Ангола.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай