Гневът срещу садиста стигна Берлин. Българите се вдигнаха

Наши сънародници подкрепиха протестите срещу насилието

Гневът срещу садиста стигна Берлин. Българите се вдигнаха | StandartNews.com

Българи от Берлин подкрепиха протестите в България, възникнали след като 18-годишно момиче пострада при нападение в Стара Загора. Идеята за срещата се зародила  спонтанно, като организатори на проявата са млади хора – Цветелина Тодорова и Борис Луканов. Това разказа за рубриката БГ Свят на БТА Катя Костова, директор на „Арт театър Берлин“, която също беше част от събитието.

„Паралелно с протестите в България срещу насилието над жените се състоя среща на българската общност в Берлин. Срещата е в знак на солидарност с поредната жертва и в подкрепа на протестите против насилие. Целта на организаторите е да има обмен на идеи, мнение и проекти, които могат да помогнат в борбата срещу насилието както и повишаване на осведомеността по темата сред българската общност“, допълни Костова.

„Искам да изразя подкрепа за малтретираното момиче от Стара Загора и искам да кажа, че съм шокирана от това, което се е случило и от реакцията на институциите, от безнаказаността в България. И искам да кажа, че не можах да заспя от това, което се е случило и за мен е важно да покажем, че ние не сме съгласни с реакцията на институциите“, каза сънародничката ни Михаела Чирпанлиева по време на проявата в германската столица.

Идеята на българите в Берлин е това да не бъде последната им среща. Те са обсъдили възможността да се събират и да обмислят начини, с които могат да бъдат полезни на младите ни сънародници, които пристигат в Германия, да не попадат в рискови ситуации, съобщи още Катя Костова.

„Очаквахме, че ще дойдат пет-шест човека, но дойдоха над 30 души – само млади хора. Всеки със своите идеи как и в каква насока сънародниците ни в чужбина могат да помогнат на тези хора, които по някакъв начин страдат, както и за една по-добра система на правораздаване в България“, допълни тя.

Както БТА писа, нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържан е 26-годишният Г.Г., на когото са повдигнати две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Г.Г. от подобен характер.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда".

Наши сънародници излязоха в знак на подкрепа към пострадалото момиче и в датската столица Копенхаген. Прояви бяха планирани и в Париж и Виена, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай