Българи, гърци и турци празнуват в Одрин, палят огньове за здраве

Рекорден брой, около 100 000 души, са се включили в празненствата вчера и днес

Българи, гърци и турци празнуват в Одрин, палят огньове за здраве | StandartNews.com

Хиляди турци, както и туристи от България и Гърция, се стекоха в пограничния град Одрин за участие в пролетния празник Какава Хъдреллез, съобщава БТА. Това е един от най-живописните и колоритни празници, посветен на пролетта в западните окръзи на Турция - Одрин и Къркларели.

През 2017 г. празникът бе включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство в Турция и в Република Северна Македония. Той съвпада по време с християнския Гергьовден, който в България се празнува на 6 май като Ден на храбростта.

Рекорден брой, около 100 000 души, са се включили в празненствата вчера и днес в Одрин, които са подновени след двегодишно прекъсване заради пандемията и затова са по-многолюдни и по-оживени в сравнение с преди.

Какава е празник не само на Турция, а на цялото човечество, заяви валията на града Екрем Джаналп.

Кулминацията на празника е запалването на огъня Какава, около който се провеждат различни забавления. Организира се и прескачане на огъня.

Много турци, българи, гърци се включиха във увеселенията, танцуваха в ритмите на ромската музика, веселиха се до насита, посочват одрински медии.

Името на традиционния празник, който се корени в древността, идва от легендата за двамата братя - Хъдър и Илияз, които били покровители на хората, животните и плодородието. Двамата братя пътували по различни места и само веднъж в годината - на 6 май - се събирали на богата трапеза, на която разказвали какви добри дела са извършили за хората, животните, природата. Поради това се приема като празник на пролетта, след който започва плодородното лято. В редица страни са казва Хъдреллез, Какава, Хафтамал, Егридже, Едирлез и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай