Благословения Vs. мормона

Фотофиниш в битката за Белия дом между Барак Обама и Мит Ромни

Благословения Vs. мормона     | StandartNews.com

Вашингтон. На изборите в САЩ на 6 ноември американците ще избират президент между... отличен чистач на сняг и отличен бояджия. Пред популярната тв водеща Опра Уинфри Обама разказа преди време, че още преди години в Чикаго бил факир по разриването на снега от колата и изстъргването на леда от стъклата при минус 20 градуса. Ромни пък се хвали пред Опра, че боядисвал стените в къщата толкова умело, че дори капчица боя не пада на пода.

Това е забавно, но не случайно на подобни истории, както и на хумора на конкурентите в битката за Белия дом, се отделя голямо внимание. Избирателите в САЩ се влияят много в решението си кого да подкрепят не само от идеите и програмите на кандидатите за президентския пост, но и от личното им обаяние, характерите и хобитата им.

На суахили, езика, който се говори в Кения и други африкански страни, малкото име на президента на САЩ означава "благословен". Анкети показват, че Барак, изглежда, наистина е благословен да бъде харесван като личност от сънародниците си заради атрактивното му и дори артистично поведение. Мнозина вероятно ще гласуват за оставането му в Белия дом за още един мандат, дори и да не одобряват напълно икономическата му политика, смятат експерти.

Произходът и житейският път на кръстосалите "шпаги" в дуела за Белия дом са много различни.

Ромни като малък е искал да стане не президент, а полицай. Обама мечтаел да бъде архитект, обаче станал юрист и политик.

Възрастовата разлика между 51-годишния Обама и 66-годишния Ромни е 15 години, т.е. не е едно поколение. Но като се имат предвид и консервативните възгледи на Ромни, това изглежда почти така. И то съвсем не е в полза на бившия губернатор на Масачузетс. Публичното общуване не е стихията на Ромни, макар че от 15-годишен участва като активист в предизборните кампании на Републиканската партия. Първият чернокож президент на САЩ пък

общува с лекота и печели сърцата

особено на по-младите избиратели и жените. Силата на Ромни е в мениджърството. В миналото той успешно ръководи компания за спасяване на слаби или фалирали фирми. Успява да превърне повечето от тях в печеливши, както и да запази работните места и да създаде нови. През 2002 г. Ромни става шеф на Олимпийския комитет на САЩ и бележи голям успех, като спасява от финансов провал зимната олимпиада в Солт лейк сити.

Разликата в богатствата на Обама и Ромни е огромна. Състоянието на републиканеца е около 250 милиона долара. Обама заедно със съпругата си Мишел през 2011 г. е спечелил над 4 милиона долара от продадени книги.

Барак не пие кафе и рядко посяга към алкохола. Но като млад е пробвал марихуана и кокаин. Пуши, макар че още през 2008 г. е обещал на Мишел да се откаже цигарите. В училище го наричат Бомбър, защото е силен в баскетбола. И сега

вдига от лежанка 90 кг

44-ият президент на САЩ, шестият след Втората световна война държавен гласа, е левичар. Като малък е колекционирал комикси за Спайдърмен и Конан Варварина. По-късно изчита всичките истории за Хари Потър. Сред любимите му меморабилии са червени боксови ръкавици с автограф от Мохамед Али. Обама обича пицата и приготвени от съпругата му Мишел скариди. Любимата му закуска са кроасаните с пълнеж от шоколад и орехи. Ненавижда сладолед, защото на младини е работил в магазин за сладолед. Любимият му певец е Стиви Уондър. През 2006 г. печели "Грами" за книгата си "Мечтите на моя баща".

Обама е мулат с майка бяла американка и баща кениец, който е бил експерт икономист в правителството в Найроби. Роден е в Хонолулу на Хаваите. След развода на родителите му живее известно време с майка си в Индонезия, където е опитал кучешко месо, змийско месо и пържени скакалци.

Мит Ромни и семейството му са мормони. Мит е завършил Мормонския университет в САЩ. Бил е мисионер във Франция и мормонски епископ в САЩ. Бакалавър е на хуманитарните науки. Има и докторска степен по право, както и магистърска степен по делово администриране. Ромни не пие и не пуши. Любимото му ядене са кюфтетата, приготвени от жена му Ан, която той боготвори и досега след 43 години брак. Ромни споделя, че харесва парчетата на Рой Орбисън.

Спекулациите, че Обама е мюсюлманин, както и принадлежността на Ромни към мормоните превърнаха и религията в предизборен фактор. Привърженици на Ромни твърдят, че в Индонезия Обама се е приобщил към исляма. А не малко американци, включително републиканци, имат резерви пък към Ромни заради мормонството.

Докато с личните си качества и предпочитания съперниците влияят на вкусовете и емоциите на избирателите, истинската битка за електората се води главно в сферата на идеите за развитие и стабилизиране на икономиката, за създаване на нови работни места и по-добра социална сигурност в Америка.

"Горд съм, че нося знамето на средната класа", декларира Обама. Негов лозунг е "Просперитет за всички чрез солидарност". Обама не само се смята за президент на средната класа, но и направи сериозни крачки в тази посока през първия си мандат. "Благата от труда в Америка трябва да се разпределят справедливо", настоява Обама. Проведената от него здравна реформа осигури на милиони бедни американци достъп да здравеопазването. В края на мандата му Америка започва лека-полека да излиза от рецесията, макар и бавно. Въпреки трудностите икономическата политика на Обама доведе до откриване на 5,2 милиона нова работни места в частния сектор през последните 31 месеца. Това още не е достатъчно, но не е "нищо", както публично Ромни коментира дейността на президента. На идеите на Ромни

ръкопляска само богатият електорат

Той се обявява за намаляване на данъците на заможните, за по-хлабав държавен контрол на бизнеса и за увеличаване на възможностите за по-голяма печалба на бизнеса. Барак Обама и Мит Ромни са на различни позиции и по злободневните за Америка теми, като абортите, хомосексуалните семейства и правото за притежаване на лично огнестрелно оръжие. По тези въпроси позицията на Обама е значително по-либерална, в сравнение с твърдото "не" на Ромни.

Дамите на претендентите за върховната власт в САЩ Мишел Обама и Ан Ромни също водят битка за наклоняване на везните към съпрузите им. Подходите им обаче са сходни, а посланията им са главно към нежния пол. И двете убеждават жените колко важни за решаването на проблемите на нежния пол идеи имат мъжете им, колко качествени личности и съпрузи са те.

В американската политика има една почти неизменна традиция. Обикновено действащият президент остава в Белия дом за втори мандат, ако преди вота не направи някой голям фал. Подобно рисково изпитание съдбата поднесе на Обама броени дни преди гласуването най-страшният за Америка през последните десетилетия ураган Санди. Но той успешно се справи с управлението на кризата, предизвикана от смъртоносната стихия. Правилната му и навременна реакция бе похвалена дори от републиканския губернатор на силно засегнатия от урагана щат Ню Джърси Крис Кристи. Срещу Обама не се чу нито една критика, подобна на тези, които през 2005 г. бяха отправяни към Джордж Буш заради неглижирането му на урагана Катрина.

Седмица преди вота в САЩ Европа първа преизбра Барак Обама. Анкети сочат, че 75 процента от европейците предпочитат Обама пред Ромни. Как обаче ще постъпят американците следващия вторник е въпрос с повишена трудност. Защото на американски терен двамата конкуренти буквално си дишат във врата.

За българите Ромни е почти непознато име и ако се направят проучвания, Обама сигурно ще води убедително. Ако обаче победи Ромни, в политиката на Вашингтон към София няма да има промени, категорични са българските и американските експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай