Бивш турски президент се опълчи на Ердоган, хвърли обвинения

Абдуллах Гюл подложи на остра критика решенията на съда по делото за парка "Гези"

Бивш турски президент се опълчи на Ердоган, хвърли обвинения | StandartNews.com

Бившият турски президент Абдуллах Гюл (вдясно на снимката) подложи на остра критика решенията на съда в Истанбул по делото за парка "Гези", които по думите му са засегнали дълбоко обществената съвест.

"Присъдите на Осман Кавала и останалите подсъдими нараниха дълбоко обществената съвест, огорчиха и мен самия. Много е тъжно, че тези хора ще останат в затвора до решението на Върховния съд и ще бъдат подложени на преследване, което е много болезнено. Във време, когато спазването на човешките права и независимостта на правосъдните практики в нашата страна са обект на сериозни съмнения и хвърлят сянка върху имиджа й в света, този позорен съдебен процес и хората, които стоят зад него, навредиха толкова много на Турция, колкото никой друг”, каза Гюл пред телевизия Т24.

Съдът осъди вчера на доживотен затвор при строг режим бизнесмена и филантроп Осман Кавала, намирайки го за виновен в опит за сваляне на правителството чрез финансиране на антиправителствените протести за парка "Гези" през 2013 година. Осман Кавала преди това при друг процес беше оправдан. Последва обаче повторно решение за задържането му и вече четири и половина години бизнесменът остава в затвора. Той отхвърля обвиненията, предявявани към него.

Други седем подсъдими по същото дело - Мюджелла Япъджъ, Чигдем Матер, Хакан Алтънай, Джан Аталай, Мине Йозерден, Йигит Али Екмекчи и Тайфун Кахраман - бяха осъдени на по 18 години затвор.

Демонстрациите за парка "Гези" започнаха от малка протестна проява в защита на парк в центъра на Истанбул. Абдуллах Гюл, по онова време действащ президент, призова правителството на Реджеп Таййип Ердоган, който тогава бе премиер, да се вслуша в исканията на младите хора. Това обаче не стана и събитията прераснаха в масови антиправителствени демонстрации, които обхванаха цялата страна, но бяха потушени със силови действия от страна на властите, с жертви и ранени.

Осман Кавала и останалите осъдени седем души имат право да обжалват присъдите пред Върховния съд. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай