Битка за рублата. Скандал в Русия

Искат да я обвържат със златото

Битка за рублата. Скандал в Русия | StandartNews.com

Русия разглежда възможността да обвърже стойността на рублата със златото или с други суровини. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, цитиран от Investor.

„Този въпрос се обсъжда към момента“, каза Песков пред репортери в петък. Той припомни, че по-рано темата е била предложена от секретаря на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев.

Предлага се да се зададе стойност на рублата, която да бъде обезпечена както със злато, така и с други суровини, за да се приведе курсът ѝ в съответствие с реалния паритет на покупателната способност.

По думите му, за да има „суверенитет всяка национална финансова система, нейните платежни средства трябва да имат вътрешна стойност и ценова стабилност, а не да са обвързани с долара“.

Обратно на позицията на Кремъл, управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина отхвърли идеята за обвързването на рублата със златото.

„Не е било обсъждано по никакъв начин“, каза тя пред репортери, след като стана ясно, че институцията намалява основната лихва с 300 базисни пункта. Рублата трябва да продължи да има плаващ курс, посочи тя. Набиулина допълни обаче, че волатилността на валутата ще е завишена заради капиталовия контрол, наложен след началото на войната в Украйна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай