Бил Гейтс заложи на кравите

Грантът, даден от фондацията, ще се използва за фуража

Бил Гейтс заложи на кравите | StandartNews.com

Бил Гейтс инвестира 12 милиона долара в малка компания, която се опитва да намали газовете на кравите. Стартъпът Rumin8 разработва нов тип храна за преживния добитък, пише в. "Гардиън".

Грантът е даден от неправителствената организация Breakthrough Energy Ventures, която е основана от Бил Гейтс. Тя е финансово подкрепена от редица милиардери, сред които фигурира и шефът на Amazon, Джеф Безос.

Иновативният фураж включва гранули от червени морски водорасли. Твърди се, че приемът им намалява съдържанието на метан в газовете, изпускани от крави.

Над 14% от глобалните парникови емисии идват от добитъка, твърди изследване на Food Climate Research Network (FCRN). Комбинираните емисии на метан на 15 от най-големите компании за месо и млечни продукти в света са по-високи от тези на Русия, Канада или Австралия.

САЩ и ЕС са подписали глобален ангажимент за намаляване на емисиите на метан с 30% до 2030 г. Гейтс и преди е говорил за въздействието на консумацията на месо върху климата и е препоръчвал хората да преминат изцяло към консумация на синтетично говеждо.

"Нашите лабораторни тестове и опити с животни продължават да дават отлични резултати. Ние ще можем да доставяме нашите продукти на конкурентна цена", заявяват от Дейвид Месина, управляващ директор на Rumin8.

Всъщност към този момент има два теста, които все още не са завършили напълно. Единият е свързан с даването на иновативния фураж на на млечни крави, а вторият - на месодайни крави. Изпитанията се провеждат в Нова Зеландия и ще оценят безопасността на продукта за здравето на животните.

При приключване на експеримента кравите ще бъдат поставени за 48 часа в съоръжение за измерване на метан. Учените ще вземат проби от кръв и тъкани, които ще бъдат анализирани.

Грантът, даден от Бил Гейтс, ще се използва за фуража, пише dir.bg.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай