Без кофишопове за туристи в Амстердам

Само холандци ще имат право да влизат в магазините за търговия с канабис

Без кофишопове за туристи в Амстердам | StandartNews.com

В опит да изчисти имиджа си, Амстердам ще ограничи ключова туристическа атракция: кофишоповете.

Само холандци ще имат право да влизат в магазините за търговия с канабис по предложение на кмета Фемке Халсема. Планът, подкрепен от местната полиция и прокурорите, е насочен към справяне с потока от тежки наркотици и организирана престъпност, свързани с търговията с марихуана.

„Пазарът на канабис е твърде голям“, каза Халсема. „Искам да свия пазара на канабис и да го направя управляем.”

Халсема представи плана в Амстердам в петък, като започна политически дебат, включително дискусии относно преходно споразумение със собствениците на магазини.

Инициативата е последният ход на Амстердам за активно намаляване на потока от посетители и подобряване на качеството на живот на жителите. Тълпи се стичаха в града, тъй като по-евтините полети превърнаха историческия му център в популярна дестинация през уикенда.

Преди локдауна заради коронавируса известният квартал с червените фенери, магазините за марихуана и живописните канали привличаха над 1 милион посетители на месец - повече от постоянното население на Амстердам.

Да отидеш в кофишоп е „много важна“ причина за 57% от чуждестранните посетители в района, според проучване.

В Амстердам има 166 кофишопа, а местното търсене на канабис би подкрепило само 68, според правителственото проучване.

„Можем да бъдем отворен, гостоприемен и толерантен град, но също и град, който затруднява живота на престъпниците и забавя масовия туризъм“, каза Халсема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай