Берлинският Лувър отвори врати

Откриването представляваше дигитална разходка из залите

Берлинският Лувър отвори врати | StandartNews.com

Със символична церемония се проведе официалното откриване на музея „Хумболт форум“, който е еквивалент на парижкия Лувър и Британския музей. Той се помещава в постройката на стария Берлински дворец, а на върха му е монтиран християнски кръст.

Откриването представляваше дигитална разходка из залите с кратки изявления на куратори и други водещи фигури от проекта. Сградата вероятно ще остане затворена, докато броят на заразените от Covid-19 не бъде достатъчно нисък, за да може градът да отвори отново културните си институции.

Реставрацията на сградата и изграждането на музейната част възлиза на 825 млн. долара. Кръстен е на немския изследовател Александър фон Хумболт.

В него са изложени хиляди етнологични артефакти, включително скулптури на маите и дървени лодки от южната част на Тихия океан, много от които са придобити по време на колониалната ера. Той също така ще включва експонати на азиатско изкуство и предмети от историята на Берлин.

Проектиран е от италианският архитект Франко Стела, който е смесил модерна архитектура с оригиналната барокова фасада.

Идеята е музеят да бъде отворен на етапи през следващите две години. Първата фаза, завършила тази седмица, включва показно на външните пространства и фоайето, както и изложби за историята на обекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай