Берлин омеква за турските визи

Берлин омеква за турските визи | StandartNews.com

Меркел вече е готова на компромиси, твърди британският посланик в Германия

Германските власти са готови на компромиси с Турция, включително по антитерористичното законодателство заради разрешаването на миграционната криза. Това пише в. "Дейли Телеграф", като цитира посланика на Великобритания в Берлин сър Себастиян Ууд.

"Ангела Меркел започна да представя сделката от гледна точка на хуманитарните съображения, за да смекчи отрано противодействието на правозащитниците (последните месеци са се удавили само 9 бежанци и мигранти). Зад кулисите официалните лица започнаха да се интересуват от компромисни формулировки в антитерористичните закони", цитира изданието дипломатическа преписка на Ууд.

Според дипломата отсрочката по въвеждането на безвизовия режим за Турция и съгласието й да чака решението до октомври се обяснява с нежеланието на страните "значително да нажежат положението" преди предстоящия референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Сър Себастиан предупреждава, че "ако визите не паднат, импулсивният и раздразнителен (турски президент), склонен да се хвърля в схватки, когато се чувства "предаден", може да изпълни заплахата си и "да отвори пътя на мигрантите към Европа". В преписката се уточнява, че изразените в нея мнения са необходими за размяна на информация между британските посолства по света и не са официално становище на Лондон за външната политика.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък заяви в интервю за в. "Билд", че ЕС е все по-близо да предостави право на турците да пътуват безвизово в Европа, но преговорите ще продължат поне до октомври. На въпрос кога турците ще получат визова либерализация, Туск отговаря: "Когато изпълнят всички условия без изключение".

Ердоган персона нон грата в Германия

Германска депутатка поиска забрана за влизане в страната за турския президент Реджеп Ердоган, съобщи "Дойче Веле". Севим Дагделен от "Левите" настоява "всеки в Турция, който призовава за насилие срещу Бундестага, да получи забрана за влизане в Германия". Това, по думите й, се отнася и за Ердоган. Дагдален е сред 11-те депутати от турски произход, които бяха поставени под полицейска закрила заради получени смъртни заплахи. Те са сред огромното мнозинство в Бундестага, гласувало резолюция, признаваща за геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя преди 100 г.

В. "Билд" писа, че родената в Дуйсбург Дагделен е с обявена награда от 100 000 евро за главата й след приемането на резолюцията. Ердоган сравни германските депутати с терористи и поиска кръвни тестове за удостоверяване на турския им произход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай