Белгия призна: Имаше пропуски преди атаките

Белгия призна: Имаше пропуски преди атаките | StandartNews.com

Занемарена работа и недостатъчно финансиране в продължение на десетилетия породили много недостатъци в дейността на органите на правосъдието, реда и сигурността в Белгия, което попречило да се даде ефикасен отговор на екстремизма и тероризма. Това призна белгийският вътрешен министър Ян Ямбон, цитиран от АП. Той обаче отхвърли някои от отправените през последните критики срещу органите на реда и добави, че през последните 2 г. кабинетът е инвестирал 600 млн. евро в полицията и службите за сигурност. Остарялата правосъдна система и структурата на силите за сигурност все още изостават от днешните потребности, добави Ямбон.

Министърът, който подаде в четвъртък оставка, която не бе приета от премиера, каза, че са били допуснати грешки преди терористичните атаки на 22 март в Брюксел. Наемането на експерти по борба с тероризма и набавянето на специализирано оборудване не става за седмици или месеци, посочи Ямбон пред тв канала Ве Ер Те и добави, че е необходимо време, за да се прояви резултатът от новите инвестиции.

Бивш посланик на САЩ
сред жертвите в Брюксел

Освен белгийци, сред загиналите при нападенията на летище "Завентем" и метростанция "Малбек" в Брюксел има и граждани на САЩ, Италия, Великобритания, Китай и Перу. Досега властите са идентифицирали 24 от жертвите, които по последни данни, изнесени от Брюксел вчера, са 28 (31 са с тримата взривили се терористи).

Сред жертвите е бившият посланик на Белгия в САЩ Андре Адам. 79-годишният дипломат загинал, опитвайки се да предпази съпругата си по време на атаката на брюкселското летище. 101 ранени остават в болница. От тях 62-ма са в интензивното, повечето с тежки изгаряния.

Спират с водни оръдия акция
на ултраси срещу ислямистите

Полицията в Брюксел използва водни оръдия срещу голяма група футболни фенове, които нахлуха на централния площад, където се намира импровизиран мемориал в памет на жертвите на терористичните атаки от 22 март. В града бяха забранени публичните прояви от съображения за сигурност. Заради това бе отменен и планираният за вчера Марш против страха.
Ултраси на най-различни футболни отбори в страната - без обаче каквито и да е знаци за клубна принадлежност, се обединиха в акция срещу ислямистите. С шествие из централните столични улици те стигнаха до Централния площад.

300-400 души скандираха с нацистки жестове против ислямизма и ИД, обещавайки да дадат урок на ислямистите, посегнали на мира в държавата им. Полицията и армейски части с водни оръдия предотвратиха сблъсъци между ултрасите и мюсюлмани, намиращи се на площада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай