Бедността чука на вратата. Белгийците станаха клиенти на заложни къщи

Вещите, които се залагат, също са по-скъпи

Бедността чука на вратата. Белгийците станаха клиенти на заложни къщи | StandartNews.com

Все повече и повече белгийци чукат на вратите на заложните къщи, предаде БТА. Тази година броят на белгийците, които залагат вещи, се е увеличил с 16%, като са отпуснати общо 25 милиона евро.

В Белгия законоустановен монопол върху предлагането на заеми срещу обезпечение има компанията  „Маунт ъв Мърси“ (Mount of Mercy, на фламандски - Berg van Barmhartigheid, в превод – „Планината на милостта“). Като обезпечение в замяна на заем се приемат бижута, електроника или произведения на изкуството. При връщане на заетата сума плюс лихвата в договорения срок, клентът получава обратно заложената вещ.

Пандемията, а сега и инфлацията бяха последната капка за много хора. „Маунт ъв Мърси“ има с 28 на сто повече нови клиенти в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи на високите цени на енергията и нарастващите разходи за живот. „Нашите клиенти използват парите, за да платят сметките си за енергия или защото имат нужда от учебни материали за децата си“, казва Кати Весен от „Маунт ъв Мърси“.

Вещите, които се залагат, също са по-скъпи: от около 600-700 евро до 1000 евро. „Това може да означава, че нашата клиентела се променя: също така по-заможните хора вече се възползват от нашите услуги“, казва директорът Ян Деклерк.

Наскоро беше открита първата търговска заложна къща в Белгия. Заложната къща „Риъл Диъл“ (Real Deal, в превод – „Истинска сделка“) от Вевелгем отбеляза ръст от 800 процента миналата година в сравнение със същия период на 2021 г. „Съществуваме едва от 2020 г., така че, разбира се, това е част от обяснението, но не очаквахме такъв успех “, казва мениджърът Сами Деклерк. „При нас вече не идват само най-ниските слоеве от населението. Виждаме и самонаети хора, нуждаещи се от пари, да залагат машините си, развеждащи се родители с парични проблеми или хора, които се борят с високите цени на енергията“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай