Байдън пак смрази Путин. Обяснение за тежките думи

Зад коментара ми стои морално възмущение, каза американският президент

Байдън пак смрази Путин. Обяснение за тежките думи | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън излезе в понеделник с обяснение за тежките си думи към Владимир Путин, но остана на твърда позиция. Заяви, че коментарите му във Варшава, че руският държавен глава Владимир Путин трябва да бъде отстранен от власт отразява неговото собствено морално възмущение, а не промяна в политиката на администрацията, съобщава Ройтерс.  Освен това по време на среща с украински бежанци във Варшава Бадън нарече Путин касапин. Попитан "какво мисли за Владимир Путин, предвид това, което е причинил на тези хора", Байдън отговори с една фраза: "Той е касапин".

„Нито тогава, нито сега изразявам желание за промяна на политиката. Изразявах моралното си възмущение, което изпитвах, и не се извинявам”, каза той, като отбеляза, че малко преди изказването си е посетил семейства, разселени от руската инвазия в Украйна.

Байдън заяви, че не го интересува какво мисли Путин за коментара му. „Не ме интересува какво мисли. Ще направи това, което иска”, отговори той на въпрос дали се опасява, че Путин ще приеме забележката като ескалация, пише CNN.

Американският президент заяви, че е скептичен, че Путин може да бъде повлиян от каквото и да е външно събитие, включително и от неговата забележка. „Като се има предвид поведението му напоследък, хората трябва да разберат, че той ще направи това, което смята, че трябва. Той не се влияе от никого другиго, включително, за съжаление, от собствените си съветници”, посочи държавният глава.

„Последната част от речта ми беше разговор с руския народ”, подчерта той. „Аз съобщавах това не само на руския народ, но и на целия свят. Това е констатиране на простия факт, че подобно поведение е напълно неприемливо. Напълно неприемливо. Начинът да се справим с това е да укрепим и запазим НАТО напълно единна и да помогнем на Украйна, където можем”, добави Байдън.

Президентът на САЩ отхвърли предположението, че забележките му могат да доведат до ескалация на конфликта в Украйна, предава CNN.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай