Байдън с нови остри думи. Какво прави Путин в Украйна

Путин се опитва да унищожи идеята за това да можеш да си украинец

Байдън с нови остри думи. Какво прави Путин в Украйна | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън определи руската инвазия в Украйна като геноцид. Той посочи, че възможността на американците да си купуват гориво не би трябвало да зависи от това "дали диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света".

След това президентът уточни, че съзнателно е използвал термина "геноцид" за случващото се в Украйна.

"Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин се опитва да унищожи идеята за това да можеш да си украинец. Доказателствата се увеличават. Появяват се още свидетелства за буквално ужасяващите неща, които руснаците са извършили в Украйна. Тепърва ще научаваме още за разрушенията. Ще оставим на адвокатите да решат в международен план дали отговаря на квалификацията, но за мен със сигурност изглежда по този начин", категоричен беше американският държавен глава.

Досега Байдън беше наричал руския държавен глава Владимир Путин военнопрестъпник, но никога не беше заявявал, че руската инвазия в Украйна е геноцид, припомнят Ройтерс и „Гардиън“.

Истински думи на истински лидер - така определи украинският президент Володимир Зеленски изказването на американския държавен глава. Да бъдат наричани нещата с истинските им имена е ключово за противопоставяне на злото, написа още Зеленски в социалната мрежа Туитър.

Той допълни, че украинските власти са благодарни за предоставената досега американска помощ, но спешно се нуждаят от още тежко въоръжение, за да предотвратят нови руски зверства.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира твърденията на руския президент Владимир Путин, че мирните преговори между Киев и Москва са в задънена улица.

В интервю за американската телевизия Пи Би Ес украинският първи дипломат заяви: "Не мисля, че в момента може да бъде подписано споразумение, докато виждаме как Русия развива офанзивната си операция в Донбас. Мисля, че моментът за преговори ще бъде след края на битката за Донбас, когато и двете страни ще са наясно с перспективите за тази война".

Той отново настоя на Украйна да бъдат предоставени оръжията, от които има нужда, а на Русия да бъдат наложени сурови санкции, както и да има финансова помощ за украинската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай