Байдън e за обединение,дами край него искат реванш

Пропастта в Америка е толкова голяма, че трудно ще се направят мостове

Байдън e за обединение,дами край него искат реванш | StandartNews.com
  • С Турция ще има конфликт заради кюрдите и Русия, България и Румъния ще станат по-важни за НАТО
  • Пропастта в Америка е толкова голяма, че трудно ще се направят мостове
  • В Северна Македония и Албания е възможен сценарий като в Черна гора, където се стигна до държавен преврат
  • Видяхме двете лица на екстремизма в САЩ - крайнолявото и крайнодясното
  • 45% от поддържниците на Тръмп не одобряват насилието
  • САЩ ще продължават да оказват натиск върху ЕС за намаляване на такси, квоти и мита
  • Отбрана и енергетика ще са първите точки на сътрудничеството ни със САЩ, казва Милен Керемедчиев в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Господин Керемедчиев, какво е Вашето обяснение за това, което се случва в Америка - толкова разделена май никога не е била през последните десетилетия?
- Има обяснение и то не е в 4-те години управление на президента Доналд Тръмп. Още през 2008 г., когато президентът Обама влезе в Белия дом, започна голямото разделение в американското общество. Защото голяма част от американците, особено средната бяла класа от Средния Запад, се почувстваха онеправдани, имаше обвинения за дискриминация от цветнокожи към бели, породи се голямо противоречие в различните слоеве на обществото. Тези дълбоки противоречия доведоха Тръмп на власт. Това бе "отмъщението" на бялото население, което се почувства онеправдано през тези 8 г. Слоганът на Тръмп "Америка на първо място" му подейства изключително мотивиращо. Но който смята, че подкрепата за Тръмп е намаляла или изчезнала, не е запознат с реалността в САЩ. На тези избори президентът Тръмп спечели 11 млн. гласа повече, отколкото през 2016 г. 74 млн. американци гласуваха за него, което е 46% от населението на САЩ. Това показва, че  половината американско население продължава да му вярва. Американците са разделени 50 на 50 "за" и "против" политиката на Тръмп и Байдън. Тази пропаст е толкова дълбока, че  много трудно може да се запълни. И като гледам действията на демократите, които на всяка цена искат да си отмъстят за тези 4 г. конфронтация с Тръмп, не предвиждам бързо запълване на пропастта между двата лагера.
- Имаше ли сценарий при щурма на Капитолия? В едно интервю Вие казахте, че остават такива съмнения заради необичайно рехавата охрана. Но някои анализатори са на мнение, че на Тръмп е направен сценарий така, че той да не може да оспорва повече изборните резултати.
- Големите протести в САЩ са съпроводени с насилие независимо дали са крайнолеви или крайнодесни. Миналата година митингите в подкрепа на движението "Животът на чернокожите има значение" прерастнаха в много сериозни стълкновения - палежи, побоища с полицията, ранени хора. Това, което се видя сега, бе другото лице на екстремизма в САЩ - крайнодясното. Странно е, че докато по време на изборите и Капитолият, и Белият дом бяха оградени с решетки, за да се предотвратят стълкновения, сега нямаше ограждения. Макар че е известно, че поддържниците на Тръмп подкрепят втората поправка в Конституцията, даваща право на свободно носене на оръжие и всеки от тях е сериозно въоръжен. Да се допуснат 40-50 000 демонстранти първо да се съберат и после да тръгнат към Капитолия при положение, че Вашингтон е един от градовете с най-тежък режим за забрана на носенето на оръжие, меко казано повдига въпроси. А кой спечели от това напрежение - голяма част от републиканците се стреснаха от насилието. От друга страна се видя, че 45% от поддържниците на републиканците и на президента Тръмп не одобряват насилието. Т.е. хора, които одобряват Тръмп, не одобряват насилието. Това оказа влияние върху някои републикански сенатори да спрат своите политически и правни действия за оспорване на изборния резултат.
- Средната бяла класа гласува за Тръмп, но  интересен факт е, че за него са дали вот и 40% от латиносите. На какво се дължи тази подкрепа при положение, че той вдигна ограда на границата с Мексико?
- Да, има ръст на латиновота, през 2016 г. той не бе толкова отявлен за Тръмп. Флорида гласува изцяло за Тръмп и републиканците. Там, и най-вече в Маями, е концентрацията на емигранти от Куба, които са поддръжници на твърдата линия на САЩ спрямо Хавана. Омекотяването на санкциите по времето на президента Обама не бе посрещнато добре от кубинската общност в САЩ. Тръмп обаче има по-твърда позиция към Куба. Това е едно от обясненията за промяната на настроенията във Флорида.
- Демократите започнаха стъпки за импийчмънт на Тръмп, но във вторник ФБР обяви, че се очаква въоръжено въстание в 50 щата, ако старият президент бъде отстранен. Как ще се развият събитията?
- Първо, няма време за импийчмънт. Второ, това, което правят демократите, не помага за успокояване на ситуацията. Точно обратно - ако се стигне до изваждането на Тръмп от Белия дом, ще има още по-големи стълкновения, защото 75-те милиона негови поддръжници смятат, че техният вот е откраднат. В момента единственият човек от демократите, който се опитва да успокои ситуацията, е Байдън. Дамското трио около него - Камала Харис, Нанси Пелоси и Александрия Окасио-Кортес, която е представител на демократите в Конгреса, имат изключително яростно и реваншистко говорене спрямо Тръмп. То не помага за успокояване на напрежението. Освен това съм на мнение, че първото решение на новия Конгрес да забрани джендър обръщенията - "тя", "той", "майка" и "баща", насажда още повече напрежение в двата лагера -  републиканците обявиха това за идиотщина. Което показва, че вместо да успокоят ситуацията, крайни кръгове при демократите се опитват да насадят още напрежение. Байдън е единственият, който говори за обединение, слоганът, под който той ще положи клетва, е "Обединена Америка". Това е начинът, по който трябва да се говори в момента, а не както правят крайните крила.
- Ясно е, че във вътрешнополитически план Байдън ще има много задачи, трябва да се пипа много внимателно. Какво ще се случи във външната политика?
- Президентът Байдън първо ще обърне поглед навътре, защото над тази безпрецедентна пропаст между републиканци и демократи трудно ще се направят мостове. За отношенията със света - очаквам продължаване на сериозното противопоставяне с Китай. Президентът Тръмп вече започна търговска война, но Байдън ще продължи и политически да ограничава влиянието на Китай най-вече в азиатския регион и експанзията в Южнокитайско море. Очаквам и усложняване на отношенията с Русия, тъй като беше многократно облявявано, че Москва е един от основните опоненти на САЩ в региона. Очаквам сериозен натиск за спиране на проектите "Северен поток 2" и "Южен поток", които ще бъдат в основата на руските енергийни канали в Европа. За отношенията с ЕС се очаква все повече единомислие и все повече сътрудничество. САЩ ще продължават да оказват натиск върху ЕС за намаляване на такси, квоти и мита, за да може да се подобри търговският стокообмен, който е 350 млрд. евро. Отношенията с Великобритания - още преди години тогава вицепрезидентът Байдън се изказа негативно за Брекзит - че това е грешка, която прави британският народ. Ще е много интересно как ще се проведат преговорите - подписването на търговско споразумение между САЩ и Великобритания е от важно значение за британската икономика, която след пандемията и Брекзит ще има поне двуцифров спад на БВП в следващите 5 г.
- Много привърженици на Тръмп посочват като аргумент, че той е сред малкото US президенти, които не са започвали война. Каква е прогнозата Ви за Байдън - има ли горещи точки, където може да се очакват военни конфликти?
- Тръмп беше президент, който мислеше като бизнесмен и тези трилиони долари, които САЩ похарчиха в последните 20 г. за войни в различни точки на света - например Афганистан или Ирак, не донесоха нищо за подобряване на сигурността в региона. Не на това мнение е Байдън. Докато той беше вицепрезидент на Обама, САЩ участваха в конфликтите в Сирия и Либия. САЩ ще имат доста по-агресивна политика през мандата на Байдън. Конфликти очаквам най-вече с Турция. Досега и Сенатът, и Конгресът приемаха резолюции за налагане на санкции към Анкара, които бяха блокирани от Тръмп. Но Байдън няма да го направи - Турция и президентът Ердоган ще бъдат под много сериозен натиск от САЩ заради сътрудничеството с Русия. Най-основният конфликт ще бъде поддръжката на кюрдите в Сирия и Ирак, които по времето на Обама получиха обещание, че ще имат възможност за широка автономия, на което се противопоставя Турция. Това беше блокирано през мандата на Тръмп. Така че най-сериозен конфликт ще бъде свързан с Турция и региона около нея.
- Като говорим за Турция като гореща точка, какво ще е отношението към България?
- Президентът Байдън е сред малкото опитни политици, които имат поглед върху Балканите. Смятам, че той ще има адекватна политика. Но НАТО ще се опита да промени фокуса на източното крило на организацията, тъй като Турция показва ненадежност като партньор на Алианса. Очаквам преместване и концентриране на повече допирни точки в Черно море с нарастващото руско влияние в този регион.
Координационният център във Варна на военноморските части на НАТО ще бъде важна точка за Алианса. Поставянето на повече самолетни ескадрили и дронове в Румъния също върви с бърз темп. Това показва лека промяна на остротата на НАТО в източното крило и промяна към България и Румъния. Що се касае до икономическите отношения - основна тема ще са възможностите за диверсификация на газовите доставки и натискът върху "Южен поток" ще бъде много възможен. Ще се работи и за подобряване на търговския ни стокообмен със САЩ, който за момента е доста слаб. САЩ биха искали повече американски стоки да влизат директно в България. Виждам сътрудничество най-вече в отбраната и енергетиката - това са първите точки, в които може да има трайно подобрение.
- Западните Балкани - каква ще е позицията на САЩ относно стъпките на Северна Македония към ЕС и нашата позиция в тази ситуация?
- САЩ са по-заинтересовани от разширяването на НАТО, тъй като смятат, че Алиансът е отбранителна структура, противодействаща директно на руското влияние в региона. Но от друга страна незапочването на преговори на Северна Македония и Албания за ЕС би дало възможност на руски сили да засилят своето влияние върху тези държави въз основа на разочарованието на гражданите. Това ще стане през Сърбия, която се оказва плацдарма на руското влияние в региона. САЩ ще искат да се изчистят Северна Македония и Албания от увеличаващото се руско влияние. Според мен примерът ще бъде като в Черна гора, където се стигна даже до опит за държавен преврат. НАТО е крайъгълен камък за САЩ за подобряване на сигурността в региона и подобряване на взаимоотношенията  на ниво отбранителни възможности, но ЕС е политическа стъпка, която ще доведе до прекъсване на руското влияние в тези държави. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай