Байдън с голямо обещание към Зеленски

Какво следва

Байдън с голямо обещание към Зеленски | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

На среща в Белия дом днес американският президент Джо Байдън каза на украинския си колега Володимир Зеленски да не губи надежда в битката на страната си срещу руската инвазия, твърдейки, че Конгресът на САЩ би трябвало да одобри отпускането на допълнителна помощ, предаде Ройтерс. Агенцията допълни, че Байдън е обявил и отделна помощ за Киев в размер на 200 милиона долара.

"Ще стоим твърдо на ваша страна", каза още Байдън на Зеленски. 

Украинският президент заяви пред американския си колега, че неговата страна става по-малко зависима от помощите и оценява американската подкрепа за укрепването на противовъздушната отбрана. Зеленски допълни, че Киев е достатъчно силен да победи Москва. Освен това той каза, че иска да обсъди с Байдън присъединяването на Украйна към ЕС.

Ройтерс посочва, че е планирана съвместна пресконференция на Байдън и Зеленски след срещата им, пише БТА.

Междувременно лидерът на малцинството на републиканците в Сената (горната камара на Конгреса) Мич Макконъл заяви днес, че ще бъде "практически невъзможно" за Конгреса да одобри допълнителния пакет от помощи, включително и тази за Украйна, преди Коледа.

Макконъл каза пред представители на медиите, че не може да бъде постигнато съгласие по въпроса, докато президентът Байдън не се споразумее с републиканците, които искат отпускането на помощ за Украйна да е обвързано с нови мерки за сигурност по границата с Мексико. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай