Бангладеш осъди на смърт ислямистки лидер

Бангладеш осъди на смърт ислямистки лидер | StandartNews.com

Дака. Съд в Бангладеш осъди високопоставен лидер на най-голямата ислямска партия в страната на смърт за военни престъпления, извършени по време на войната за независимост през 1971 срещу Пакистан, предаде Ал-Джазира.

"Али Мохамед Ахсан Моджахийд, 65г, бе признат за виновен от Международния трибунал на пет обвинения, включително за отвличане и убийство, и е осъден на смърт", заяви М К Рахман, младши главен прокурор в сряда.

"В три от петте обвинения той получи смъртна присъда", каза Рахман след присъдата в столицата Дака.

Моджахийд, генерален секретар на Джамаат-е-Ислям, е изправен пред седем обвинения в убийство, масово убийство, изтезания, палеж и отвличане, изввършени по време на освободителна война срещу Пакистан.

Съдът го призна за виновен в отвличането и убийството на журналист, музикален директор и на други хора.

Той бе обвинен, че е бил предводител на прословутата група, която по време на войната отвлича и убива много учители, журналисти и писатели, които подкрепят каузата за независимост.

Синът на Моджахийд заяви пред Ал-Джазира, че престъпленията, в които той е обвинен, са били политически мотивирани.

Моджахийд бе влиятелен министър в правителството 2001-2006 начело с Халеда Зиа, настоящият ръководител на
опозиционната националистическа партия на Бангладеш.

Бангладеш бе блокиран за трети пореден ден в сряда, след като поддръжници на партията Джамаат обаявиха национална стачка в протест срещу 90-годишната присъда дадена на Гулам Азам, 90-годишният духовен лидер на ислямската партия.

Магазини и предприятия бяха затворени и основни пътни артерии в голяма степен бяха опустели в столицата Дака.

Бангладеш твърди, че пакистанската армия е убила близо три милиона души, а над 200 000 жени са били изнасилени по време на войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай