Българи ще правят проучване на замръзнал остров

Палеонтолозите проговориха

Българи ще правят проучване на замръзнал остров | StandartNews.com

Български палеонтолози ще изследват скалите на полуостров Байес. "Целта на нашия проект е да направим палеонтоложки и стратиграфски изследвания в най-западната част на полуостров Байес" , разказват палеонтолозите доц. д-р Дочо Дочев и доц. д-р Любомир Методиев.

Те ще се опитат да направят разрез на най-старите скали, които се разкриват в този район и ще описват пласт по пласт скалните последователности. "Основно ще събираме вкаменелости, които ще ни покажат каква е възрастта на скалите, в които сме ги намерили", уточниха учените. 

"Ще направим геохимични изследвания на събраните проби, като ще се опитаме да направим и палеонтоложки интерпретации – каква е била солеността на морето, температурата на водата, имало ли е условия за живот на древните организми", разяснява доц. Методиев. 

Доц. Дочев пък обяснява, че скалите на полуостров Байес са основно седиментни, т.е. са образувани във воден басейн. „Успоредно с тяхното образуване е имало и вулканична дейност, която е водила до формирането на вулканични скали. Целият остров е изграден от седиментни и вулканични скали, които би трябва да бъдат на една и съща възраст“, допълни той. Според него наличието на този тип скали означава, че невинаги Антарктида е била ледена пустиня. „Когато са се образували тези скали и съответните вулканични изригвания, било то под вода или на земната повърхност, полуостровът е бил дъно на някакъв топъл басейн“, коментира експертът. 

Учените предполагат, че топлият басейн е или морски, или океански.  

Доц. Любомир Методиев каза, че процесът по събиране на данни е класически. „Стъпвайки на вече направена геоложка карта и данни от по-ранни публикации, ще събираме последователно образци, за да направим по-голям геоложки разрез, а след това, на по-късен етап, да направим и интерпретации чрез лабораторни методи“. По думите му, те ще преценяват каква е скалата като вземат проби по около 100-150 грама, прибират ги в специални пликове и описват от кой разрез и на кой метър са намерени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай