Азия конкурира Европа със столетници

Азия конкурира Европа със столетници | StandartNews.com

Изкуството на движенията тай чи е на почит в Хонконг, където живеят хиляди над 83

Азия отдавна конкурира Европа не само в бизнеса, но и в лайфстайла. Оказва се, че Хонконг оглавява актуалната класация на Световния икономически форум на развитите страни с най-висока продължителност на живот. Явно жителите на града държава имат не само здрав разум, но и добро здравеопазване. Няма съмнение, че мъдростта в източните философии също е от тотално значение - консуматорските общества на Стария континент явно вече са далеч от представата за пълноценно съществуване чрез интелектуалната "горница" и се увличат по първичните инстинкти на материално-телесната "долница". Неслучайно някои от водещите страни отчитат нарастване на психическите проблеми и респективно на броя самоубийства.

Business insider предлага топ 10 по дълголетие.

1.
Хонконг - 83, 5. Серия медицински проучвания твърдят, че една от тайните за дълголетието е практикуването на тай чи - изкуството на движенията от Древен Китай, познато и като подвижна медитация. То помага на хората да бъдат здрави и активни дори и в напреднала възраст. Морските дарове, задушените продукти и редовното пиене на чай също допринасят за това.

2.
Япония - 83.1. Преди три години поданиците на императора отстъпиха първото място заради увеличаващите се самоубийства - предимно на жени. Въпреки това в Страната на изгряващото слънце живеят дълго поради естеството на храната и характерния си аскетизъм. И най-вече - те мислят за екологията, как да съхранят малкото земя, която имат.

3.
Италия и Исландия - а82.9. На Ботуша "долче вита" означава не само сладък, но и дълъг живот. В подножието на Алпите и Апенините има достатъчно икономически и социални проблеми, но хората там не се фиксират чак толкова маниакално в тях. "Ножицата" между заможните и бедните като че ли не "шуми" толкова брутално, колкото е в България, например. Храната е отлична - колкото и да е странно на първо четене, но в Италия е по-трудно да качиш килограми от редовно хапване на пици, отколкото в родината ни. Според документалната поредица The worldТs best diet Исландия е страната с "най-добра диета в света", която намалява риска от диабет и сърдечни болести. Тя включва прясна риба и висококачествено месо.

4.
Швейцария - 82.7. В страната на банките, часовниците и изключително прекрасната и поддържана природа икономиката е стабилна, а това води до спокойствие, по-малко стрес и добро медицинско обслужване.

5.
Франция - 82.6. Митологията тук е категорична -обядът задължително е на маса, полят обилно с червено вино. И в най-малкото село французите сядат, за да се насладят на храната. Ресвератролът в обвивката на гроздето защитава организма от стареене и намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет от втори тип, рак и болестта на Алцхаймер. а

6.
Испания - 82.4. Радостта от живота там включва свежи зеленчуци, риба, зехтин, зърнени храни, бобови култури, вино и плодове. Испанците са по-скоро спокойни, отколкото истерични, докато у нас е обратното. Темпераментът им се изразява в емоции, а не в скандали по магазините, градския транспорт и пътищата .

7.
Сингапур и Австралия - 82.1. Седмото място е достойно споделено. През последните 30 години продължителността на живот в Сингапур непрекъснато се покачва - благодарение на превантивното и терапевтично здравеопазване. Нивото на медицинското обслужване е изключително високо. Грижите за възрастните хора са впечатляващи. Икономическият просперитет идва и оттам, че градът държава е управляван като предприятие и политическите партии не могат да манипулират обществото с корупция, флашки и други постсоцдивотии. Подобна е ситуацията и в Австралия - интелигентност в социума, преклонение пред природата, липса на стрес, оценяване на личността.

8.
Израел и Швеция - 81.7. Мъжете в Израел са сред хората с най-дълъг живот в света, но напоследък губят водещи позиции заради военните инциденти и конфликти. Няма съмнение, че ако не бяха локалните битки и внесения отвън тероризъм, израилтяните биха били по-напред в класацията - разумни и умеещи да управляват добре живота си дори сред пустинята. В Швеция живеят средно две години повече в сравнение с всички останали в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Там стресът е сведен до минимум, въпреки че през повечето време от годината е студено, слънцето залязва в четири следобед, продажбите на алкохол са ограничени и денонощно могат да те одрусат с голяма глоба заради неправилно паркиране. Затова почти всички спазват правилата и се радват на дълголетие. Говори се, че във водата на Швеция има нещо много специално.

9.
Норвегия и Великобритания - 81.5. Народът сред фиордите зарежда батериите от природата, екологично чистата храна и позитивното си мислене, а през последните десетилетия отчита сериозен спад в детската смъртност. Колкото и да е странно, дори хората с наднормено тегло в Англия - а там те са явление с епидемиологични размери - живеят по-дълго от доста стройни българи. Високият стандарт и доброто здравеопазване понякога решават всичко.а

10. Люксембург и Южна Корея - 81.4. Великото херцогство има най-висок доход на глава от населението в Европа - всеки може да си позволи здравословна и качествена храна и отлични медицински грижи. За Южна Корея нещата също са ясни - главоломен ръст на икономиката. а

---

Руският академик Валерий Черешнев, цитиран от ИТАР-ТАСС, неотдавна прогнозира, че животът до 120 години ще стане норма за много развити страни по света през 2050-а. "Ако при сегашното поколение се запазят същите темпове на подобрение на здравеопазването, в скоро време ще живеем до 90 години", твърди ученият. Той обаче уточнява, че това няма да се случи навсякъде по света, а само там, където сега живеят средно до 80. Според Черешнев при бозайниците, включително и при хората, периодът на растеж (вкостяването на скелета), трябва да бъде умножен по коефициента 5-6. "Жените от днешното поколение, което е на около 20 и мъжете до 25, потенциално могат да се радват на слънцето до 120-150", подчертава той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай