Четвъртък,

Азербайджан с решение в полза на Италия. Ще ядоса ли Путин?

От: Рачо Рачев -
1900
Азербайджан с решение в полза на Италия. Ще ядоса ли Путин?
A
A
A

Доставките на газ от Азербайджан за Италия ще бъдат увеличени още тази година, заяви днес президентът Илхам Алиев на среща в Баку с италианския външен министър Луиджи Ди Майо. Решението идва в момент, в който Азербайджан не е в идеални отношения с Русия заради конфликта в Нагорни Карабах, където Москва е на страната на Армения.

Миналата година доставихме на Италия 7 милиарда кубични метра азербайджански газ, а през 2022 г. този показател ще е още по-висок, каза той. Алиев припомни, че Азербайджан е сред основните търговски партньори на Италия и двустранният стокообмен е достигнал миналата година близо 10 милиарда долара.

По думите му се откриват и нови възможности в сферата на енергетиката. „Дълги години Азербайджан бе доставчик номер едно на петрол в Италия. Сега благодарение на приключването на проекта за Южен газов коридор (ЮГК) станахме и важен доставчик на газ - трети по големина. Ако се появи потенциал за по-нататъшен растеж, естествено, ще се възползваме от него“, увери Алиев.

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ в Европа през Трансадриатическия тръбопровод, който е част от ЮГК. Предвижда се за 25 години азиатската страна да изнася годишно над 10 милиарда кубични метра газ за европейския пазар.

ЮГК е дълъг 3500 км и минава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания. Той представлява интегрирана система от тръбопроводи, включваща още Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Пропускателната му способност е 16 милиарда кубични метра, а основен източник – находището Шах Дениз с резерви от 1,2 трилиона кубични метра газ.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички