Австрия ни попари! Още няма Шенген

Преговорите за въздушен Шенген за България и Румъния в момента продължават

Австрия ни попари! Още няма Шенген | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

Австрийската страна твърди, че преговорите за частично разширяване на европейското Шенгенско пространство към Румъния и България все още продължават, след като Букурещ обяви, че трите страни са постигнали "политическо" споразумение, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Румъния и България, които са членки на ЕС от 2007 г., бяха отхвърлени в края на 2022 г. от Австрия от обширната зона, в рамките на която повече от 400 млн. души могат да пътуват свободно без контрол на вътрешните граници.

На 27 декември обаче румънското министерство на вътрешните работи обяви, че е постигнато "политическо споразумение" между трите държави за разширяване на зоната "до въздушните и морските граници" на Румъния и България "от март 2024 г.".

Българският министър-председател Николай Денков също приветства споразумението и потвърди, че е постигнато "принципно споразумение" с Виена.

Но австрийското министерство на вътрешните работи заяви, че "преговорите за въздушен Шенген за България и Румъния в момента продължават", като спря да потвърждава каквото и да било споразумение.

Министерството отново посочи условията, които ще трябва да бъдат изпълнени в замяна на частичен "въздушен Шенген" и които включват укрепване на външните граници на ЕС.

Освен това според него ще трябва да се засилят проверките по сухопътните граници, а Румъния и България трябва да са готови да "приемат лица, търсещи убежище - особено от Афганистан и Сирия".

Министерството също така подчерта, че "в момента не се водят преговори" за отваряне на сухопътните граници.

Преди година Австрия наложи вето на влизането на двете страни, като обоснова решението си с опасения от наплив на търсещи убежище, ако Шенгенската зона се разшири.

По-рано този месец Виена предложи т.нар. въздушен Шенген, като заяви, че е склонна да облекчи правилата, регулиращи въздушния трафик за България и Румъния, ако Брюксел укрепи външните граници на ЕС.

Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави-членки на ЕС, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай