Австралия забавя издирването на малайзийския самолет

Австралия забавя издирването на малайзийския самолет | StandartNews.com

Издирването на малайзийския самолет от полет MH370 може да бъде забавено. Това намекна австралийският премиер Тони Абът в четвъртък, въпреки, че изрази надежда самолетът да бъде открит, една година след като изчезна от радарите. 

Боингът на Малайзийските авиолинии изчезна безследно, докато изпълняваше полет от Куала Лумпур към Пекин, на 8 март 2014 г. с 239 души на борда. Въпреки мащабното издирване под вода и на повърхността, все още от хората и от самолета няма следа. 

"Искам да уверя семействата, че се надяваме и очакваме продължаващото издирване да доведе до успех", заяви Тони абът пред австралийския парламент в столицата Канбера. "Не мога да обещая търсенето да продължи вечно със същата интензивност, но ще продължим по най-добрия начин усилията си за разгадаването на тази мистерия и намирането на някакви отговори", каза той. 

На заседанието присъстваха семействата на някои от австралийските жертви, китайският посланик, висшият комисар на Малайзия и представители на други нации, чиито граждани също бяха в самолета. 

Австралия води издирването в Индийския океан на около 1 600 км от западните си брегове. Ползват се 4 кораба с ултрамодерни сонарни системи, които сканират огромна подводна област при много тежки условия. Зоната на издирване е с площ 60 000 кв. км, като досега са проучени близо 40% от нея. Планира се операцията да приключи през май. Стойността на издирването е 120 млн. австралийски долара, като тя се поделя между Австралия и Малайзия. До момента са открити единствено няколко товарни контейнера. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай