Петък,

Австралия с категорична позиция за Украйна

От: Стандарт -
4275
Австралия с категорична позиция за Украйна
A
A
A

Министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн призова да не се правят спекулации с възможна руска агресия спрямо Украйна и призова за продължаване на дипломатическия диалог на западните държави с Русия. В ефира на радио АВС в отговор на въпрос относно възможното нахлуване на руски войски на територията на Украйна, министърът отбеляза, че спекулациите по този въпрос не са особено полезни в момента. Според Пейн е важно да се участва в дипломатическата дейност, за да се осигури яснота във възгледите на държавите – единомишленици, „в нашия случай либералните демокрации, и Австралия ще продължи да го прави“, пише Actualno.com.

Министърът отбеляза за пореден път, че Австралия няма да оказва военна помощ на Украйна даже „в случай на по-нататъшно изостряне на ситуацията“. „Ние казахме, че няма да участваме във военна подкрепа на Украйна и няма да го направим. Австралия, безусловно, си сътрудничи тясно с партньорите от международната общност, включително и с Украйна, и ако страната може да помогне в областта на киберсигурността, ще го направим“, отбеляза Пейн.

Тя подчерта, че Австралия продължава да призовава към деескалация на ситуацията и подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. По-рано беше съобщено, че австралийското външно министерство е препоръчало на гражданите си да напуснат територията на Украйна и да се въздържат от пътуване до тази държава поради опасност от военен конфликт. По-късно Министерството на външните работи потвърди, че е взело решение да изтегли от дипломатическите мисии в Украйна служителите на австралийски държавни организации, както и членовете на семействата на служителите на посолството и консулствата на страната.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички