Атина клекна пред Тройката (ОБЗОР)

Атина клекна пред Тройката (ОБЗОР) | StandartNews.com

Правителството склони да прави реформите, които иска ЕС

Както се очакваше, Гърция официално поиска удължаване на спасителната програма от еврозоната. Искането на премиера Алексис Ципрас е за 6 месеца по-дълъг срок. Новината доведе до ръст от 2% на гръцката борса, а акциите на банките в страната се покачиха със средно 9%.

Спасителната програма, договорена от Атина с ЕС и МВФ, изтича след по-малко от седмица и южните ни съседи трябваше спешно да постигнат договорка за удължаване. Очакваше се вчера Гърция официално да заяви намеренията си, което и стана. Днес следобед финансовите министри на страните членки на еврозоната ще се срещнат и решат как и дали да одобрят искането. Според Ройтерс Гърция иска промяна в условията на спасителната програма. Атина е съгласна да поддържа "фискален баланс" в тези 6 месеца, в които трае споразумението, да направи незабавни реформи в борбата с данъчните измами и корупцията и да предприеме мерки за повишаване на икономическия растеж. Най-важното условие, което Гърция приема, е процесът на изпълнение на тези обещания да се наблюдава от ЕК, ЕЦБ и МВФ. Това е рязък завой от прокламираното от Ципрас и финансовия министър Янис Варуфакис, че няма да си сътрудничат с Тройката. Тепърва предстоят преговори за реформи на трудовия пазар, приватизацията и фискалните цели пред Гърция. Целта на 6-месечния период на действие на спасителната програма е да се договори нова дългосрочна програма при различни условия.

Писмото на Атина е положителен сигнал и отваря път към постигането на компромис за дълга. Това заяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер.

В същото време ЕЦБ одобри увеличение на обема на спешната финансова помощ за гръцките банки с 68,3 млрд. евро.

Президентът на Гърция ще я спасява от кризата

Парламентът на Гърция избра Прокопис Павлопулос за президент на страната, предаде АФП. Гръцкият премиер Алексис Ципрас номинира за поста 64-годишния консервативен бивш депутат и бивш министър. При поименния вот Павлопулос спечели необходимите 180 гласа още на първия тур от гласуването. Президентът получи подкрепата на СИРИЗА, партията "Независимите гърци" и на самата "Нова демокрация". Тези три партии представляват 238 депутати в 300-местния парламент. Павлопулос заяви, че след избирането си ще се опита да изведе страната от тази кошмарна криза. "Нашата цел е да се борим не само за Гърция, но и за Европа, която трябва да преоткрие своите принципи и ценности", каза той. Павлопулос е франкофон - завършил е право във Франция. Идва от традиционно семейство с десни убеждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай