Атакуваха иранското посолство в Бейрут

Атакуваха иранското посолство в Бейрут | StandartNews.com

Бейрут. Две експлозии, насочени срещу иранското посолство в ливанската столица Бейрут, са убили най-малко 22 души и ранили над 146; много от сградите наоколо са пострадали при взрива, предадоха световните агенции.

Засега не е ясно дали посланикът e сред жертвите, но културното аташе на Иран е починал от раните си в болница. Нито един служител на посолството не е достъпен за коментар.

Кадри от местните новинарски канали показаха овъглените тела, докато пламъци се издигат от останките на няколко превозни средства.

Не е ясно какво е причинило взривовете. Офицер от сигурността каза пред Ройтерс, че взривовете са предизвикани от две ракети, изстреляни от район в южната част на града, но втори източник заяви, че става дума за коли бомби.

Охранителна камера показа човек с колан с експлозиви да бърза към външната стена на посолството, преди да се взриви, заявиха ливански официални представители.

Сунитска група от Ливан, свързвана с ал-Кайда, бригадите Абдула Азам поеха отговорност за атентата. По-рано Иран обвини Израел за нападението.

"Този двоен мъченически акт бе извършен от двама герои от ливанските сунити", съобщи представителят на бригадите Абдула Азам", Сираджедин Зрейкат, чрез профила си в социална мрежа.

Аализатори твърдят, че атаката над посолството е опит от поддръжници на бунтовниците сунити да отслабят подкрепата на Хизбула и Иран за Асад.

Сирия остро осъди двойния атентат. "Сирийското правителство остро осъжда терористичната атака близо до иранското посолство в Бейрут", съобщи държавна сирийска телевизия.

Британският външен министър Уилям Хейг осъди това, което той определи като "шокираща терористична атака" и Франция изрази "солидарност с ливанските и иранските власти".

Ливан е сцена на серия от сектантски сблъсъци и бомбени атаки срещу шиитски мюсюлмани сунити и цели, които са свързани със сирийския конфликт, като атаките вече са убили десетки хора тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай