Археолози откриха втори Стоунхендж

Археолози откриха втори Стоунхендж | StandartNews.com

Археолози откриха с помощта на георадар гигантски мегалитен комплекс на над 4500 години в непосредствена близост до Стоунхендж, съобщиха британските медии. С помощта на съвременните уреди са били локализирани близо 100 камъка, на дълбочина 90 см, някои от които с височина 5 метра. Те се намирали на около километър и половина от най-големия праисторически монумент в Европа - Стоунхендж във Великобритания. Предполага се, че новооткритите мегалити са служили за нещо като арена и са били използвани за религиозни ритуали. Находката е била направена в областта Дарингтън Уолс, където има кръгли валове, които ограждат Стоунхендж. Още през 19-и век някои учени са били изненадани, че една от стените на валовете се простира по права линия. Камъните са били издигнати под формата на полумесец.

Според един от водещите изследването археолози Винс Гафни от университета в Брадфорд мащабите на монолитното съоръжение са наистина впечатляващи. "Сблъскахме се с един от най-впечатляващите мегалитни монументи в Европа и той е бил тук под носа ни в продължение на хилядолетия", коментира специалистът. Находката е била осъществена с помощта на моторизиран магнитометър.

Проектът за изучаване на околностите на Стоунхендж радикално променя начина, по който учените виждат историческия паметник. От пет години групата учени, водена от Гафни, прави подземна карта на района. В него са открити множество находки, но мащабите на новооткрития паметник се смятат за безпрецедентни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай