Арестуваха бивш президент на Молдова, привърженик на Путин

В какво обвиниха Игор Додон

Арестуваха бивш президент на Молдова, привърженик на Путин | StandartNews.com

Лидерът на проруска опозиционна партия в Молдова Игор Додон, който е и бивш президент на страната, е бил задържан от молдовските власти по обвинения в корупция, предаде Ройтерс, цитира БТА.

Информацията за ареста бе съобщена от държавния телевизионен канал "Молдова 1" и от РИА "Новости", които се позоваха на високопоставената антикорупционна прокурорка Елена Казаков.

По-рано през деня говорителят Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва е притеснена от съобщенията в медиите за задържането Додон и призова молдовските власти да зачитат правата му.

Днес разследващи са претърсили жилището му, каза представител на партията на бившия президент.

Според заместник-председателя на Социалистическата партия на Република Молдова Влад Батринча действията на разследващите са политически мотивирани и са проява на лоялността на властите към прозападно ориентираната президентка Мая Санду, която бе избрана на мястото на Додон през 2020 г.

"Това е опасна игра. Хората, които действат срещу опозицията, искат да провокират дестабилизация", каза Батринча по време на брифинг.

Обвиненията срещу бившия молдовски президент включват корупция и измяна, съобщи прокуратурата. В момента Санду е в САЩ, където празнува 50-ия си рожден ден. Неин представител отказа коментар. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай