Арестуваха синове на турски министри

Операцията е част от мащабно разследване за корупция, подозират влиятелен ислямист

Арестуваха синове на турски министри | StandartNews.com

Анкара. Трима синове на министри, видни бизнесмени и държавна банка станаха обект на мащабно разследване за корупция на турската полиция. При три отделни акции днес бяха арестувани общо 18 души, заподозрени в участие в корупционна схема, свързана с обществени поръчки.

Разследването е инициирано от главната прокуратура на Истанбул и вчера са извършени три отделни акции в Истанбул и Анкара. При едната са били претърсени офисите на държавната банка "Халкбанк" в Анкара. Претърсена е била и централата на компанията "Агаоглу груп" на строителния магнат Али Агаоглу. "Разследването е свързано с твърдения за подкупи срещу някои обществени служители. Претърсиха компанията в ранните часове сутринта, но не откриха никакви криминални доказателства", обясни изпълнителният директор на компанията Хасан Рахвали. Третата акция е била в истанбулския квартал "Фатих" и при нея са задържани синовете на вътрешния министър Муамер Гюлер, на министъра на икономиката Зафер Чаглаян и на министъра на околната среда Ердоган Байрактар.

От полицията не уточняват подробности за разследването, тъй като то все още е в ход. Според турски анализатори обаче зад акцията стои влиятелният ислямистки духовник Фетулах Гюлен, който живее в САЩ, но има огромно влияние и негови последователи заемат влиятелни длъжности в институции от полицията и тайните служби до правосъдието. Премиерът Реджеп Ердоган и Гюлен влязоха в остър конфликт преди седмици, когато правителството обяви планове да затвори частните "подготвителни" училища, които се ръководят от организацията на Гюлен и набират нови негови последователи. Самият Гюлен избяга от страната си през 1999 г., след като бе обвинен, че се опитва да подкопае светската държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай