Арестуваха похитителя на EgyptAir

Арестуваха похитителя на EgyptAir | StandartNews.com

Похитителя на самолета на EgyptAir е бил арестуван, съобщава SkyNews. Това разкри говорителят на кипърското правителство Никос Кристодулидис, цитиран от АФП. „Похитителят туко-що беше арестуван", заяви Кристодулидис в социалната мрежа „Туитър".

Към 14,45 часа най-малко четирима души са напуснали самолета на EgyptAir, който беше похитен тази сутрин, предава AFP. Един от тях е излязъл през прозореца на пилотската кабина, докато другите трима са напуснали през основния изход на машината. Така заложническата драма приключи и всички заложници са вече невредими.

Представители на медиите на пистата на летището в Ларнака видяха как снайперисти заеха позиции около похитения самолет „А320". Около летището бе създадена безопасна зона с радиус от 1 км. На журналистите беше забранено да излъчват на живо от мястото на инцидента.

По-рано говорителят на египетското президентство потвърди, че похитителят на самолета на авиокомпания „EgyptAir" не е Ибрахим Самеха. Университетският преподавател, който има двойно гражданство, е бил просто един от пасажерите на борда.

Мъжът, който в действителност е отвлякъл машината, приземена на международното летище в Ларнака по негово настояване, е Сефи ел дин Мустафа.

Националността му не е уточнена, но съгласно медиите похитителят е египетски гражданин.

По-рано Ройтерс съобщи, че бившата съпруга на мъжа, който отвлече самолет на авиокомпанията EgyptAir, е пристигнала на летището в Ларнака. Похитителят хвърлил писмо от самолета, написано на арабски. Той поискал да се достави на жена му, която е кипърка.

Кипърският президент Никос Анастасиадис поздрави в Туитър кипърските власти за отлично свършената работа.


Припомняме, че тази сутрин самолетът на „ЕджиптЕр" (EgyptAir), изпълняващ курс от Александрия до Кайро с поне 62 души на борда, беше отвлечен от мъж, който заплаши екипажа, че ще детонира експлозиви на борда.

В последствие той накара пилота да кацне в Кипър.

От кипърското външно министерство потвърдиха, че похитителят се казва Сейф ал-Дин Мустафа, но отказаха да разкрият повече детайли. Според кипърски медии похитителят Сейф ал-Дин Мустафа е бивш египетски офицер.

Египетските власти се извиниха на своя гражданин Ибрахим Самах, който по-рано погрешно идентифицираха като похитителя. Според данни на радио „Кипър", похитителят иска освобождаване на затворници в Египет, но не е ясно какви.

58-годишният египтянин Сейф Дин Мохамед Мустафа отклони самолет от полет между Александрия и Кайро и машината кацна в кипърския град Ларнака.

По време на пресконференция кипърският външен министър заяви, че мъжът е заплашвал да се взриви, ако самолетът не бъде зареден с гориво и не отлети за Истанбул. „Екипът, който водеше преговорите, му обясни, че е невъзможно самолетът отново да излети", обясни министър Йоанис Касулидис.

„Към края пилотите и екипажът избягаха от самолета. Когато разбра, че няма много шансове искането му да бъде изпълнено, той позволи на останалите двама британски пътници да напуснат", добави министърът, цитиран от "Фокус".

„След направените проверки и претърсването разбрахме, че коланът на тялото му не е съставен от експлозиви, а от калъфи за мобилни телефони, които оставят впечатлението или трябваше да създадат впечатление за експлозиви", обясни Касулидис.
Мотивите на похитителя остават неизвестни.

Според Касулидис мъжът е искал някакви документи да бъдат предадени на бившата му съпруга, която по настояване на полицията е пристигнала на летището, за да говори с него.

Кипърските власти заявиха, че похитителят е психично нестабилен. „Инцидентът не е свързан с тероризма. Това е лично действие на човек, който е психично нестабилен", заяви секретарят на министерството на външните работи Александрос Зенон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай