Арабските шейхове преобръщат света. Историческо решение

Ето какво ще направят

Арабските шейхове преобръщат света. Историческо решение | StandartNews.com

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обмислят да напуснат Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщи в петък "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на неназовани представители на Емирството.

Според източниците на финансово издание ОАЕ са били против решението във формата "ОПЕК +" от октомври 2022 г. за намаляване на добива на петрол и вместо това са искали да се увеличи производството и картелът да се съобрази призовите по това време от страна на САЩ. Оттогава ОАЕ са се опитвали да получат одобрение от другите производители на петрол, участващи в ОПЕК, за по-голям добив.

Сблъсъкът относно производството на петрол е част от разширяващ се разрив между ОАЕ и Саудитска Арабия, особено по отношение на войната в Йемен, според финансовото издание.

ОАЕ подписаха споразумение за сигурност с подкрепяното от Рияд йеменско правителство в края на 2022 г. и се стремят да увеличат военното си влияние в региона, като се твърди, че Саудитска Арабия се противопоставя на подобен ход.

Петролните фючърси поевтиняха след информацията на "Уолстрийт джърнъл", че ОАЕ обмислят да напуснат ОПЕК.

Към 16.30 часа българско време петролът сорт Брент поевтинява с 1,55% към 83,40 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI - с 1,6% малко под 77,00 долара за барел, като за кратко и двата типа петролни фючърси паднаха за кратко с около и над 2 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай