Англичаните пак наобратно: Ще мерят във фунтове и унции

С промяната да бъде отбелязан предстоящият платинен юбилей на кралица Елизабет Втора като монарх

Англичаните пак наобратно: Ще мерят във фунтове и унции | StandartNews.com

Старите имперски мерки като фунт и унция ще бъдат върнати във Великобритания, съобщи "Скай Нюз", цитирайки правителствени източници.

Премахването на метричната система от магазините след Брекзит беше сред обещанията на настоящия премиер Борис Джонсън. Освен това идеята е с промяната да бъде отбелязан предстоящият платинен юбилей на кралица Елизабет Втора като монарх.

Очаква се в петък Борис Джонсън да оповести, че старите имперски мерки ще се завърнат като част от елиминирането на разпоредбите на ЕС.

Едва ли промяната ще бъде посрещната особено радушно на Острова. Хората под 40 години, свикнали вече с метричните мерки, със сигурност ще имат проблеми да използват мерки като ярд и унция, отбелязва "Скай Нюз".

В момента търговците са задължени по закон да използват метрични мерки като грам, килограм, милилитър или литър при продажбата на пакетирани и непакетирани храни в Англия, Шотландия и Уелс.

Съживяването на имперските мерки се свързва с назначаването на твърдолинейния брекзитър Джейкъб Рийс-Мог за министър за произтичащите от Брекзит възможности по-рано през годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай