Амнести Интернешънъл: Алепо е напълно разрушен

Амнести Интернешънъл: Алепо е напълно разрушен | StandartNews.com

Лондон. Вторият по големина град в Сирия Алепо е опустошен от войната в последната година, съобщи AP, цитирайки доклад на Амнести Интернешънъл.

"Алепо е напълно разрушен", съобщи в комюнике представителката на Амнести Интернешънъл Донатела Ровера, подчертавайки, че голяма част от населението е избягало от града. В подкрепа на констатациите си неправителствената организация представя доклад със сателитни снимки от редица квартали в Алепо, направени преди и след началото през юли 2012 г. на боевете между армията и бунтовниците, когато последните атакуваха изненадващо редица сектори в града. Днес над половината от него е в ръцете им.

Снимките показват "тревожния характер на продължаването на конфликта с пълно неспазване на международните хуманитарни правила, причиняващо масови разрушения, смърт и напускане на родните места", се казва в комюникето. В града продължават да се водят ежедневни сражения и голяма част от разрушенията са причинени от "безразборни въздушни бомбардировки" от силите на режима на Башар ал-Асад, съобщава Амнести.

"Силите на режима бомбардират безмилостно и безразборно зоните под контрола на силите на опозицията..и цивилните на първо място понасят атаките и в същото време са малтретирани от въоръжени групи на опозицията", уточнява организацията. При бомбардировките "неопределен брой цивилни бяха убити и осакатени", допълва Амнести.

Организацията изразява безпокойство и за историческите места в града, най-вече старият пазар, който частично е изгорял, и разрушеното минаре на Омаядската джамия. "Според международното хуманитарно право участниците във войната са длъжни да уважават и да опазват културните обекти", изтъква неправителствената организация.

Амнести отбелязва още, че много хора, които били принудени да напуснат дома си, особено в секторите на бунтовниците, "получават малка или никаква помощ". Организацията отправя отново призива си за отнасянето на сирийския проблем пред Международния съд

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай