Алжир оборудва армията си с най-опасния руски изтребител Су-30МКА

Има опасения от сътрудничеството между Алжир и Русия в областта на въоръженията

Алжир оборудва армията си с най-опасния руски изтребител Су-30МКА | StandartNews.com

Сътрудничеството между Алжир и Русия в областта на въоръженията позволи на северноафриканската държава да има най-боеспособната армия на континента. Списание Military Watch отбелязва в своя статия, че министерството на отбраната на Алжир обръща специално внимание на обновяването на военновъздушните сили.

И от всички възможни тежки изтребители, произвеждани в света, въпросното министерство избра руския Су-30 в модификацията МКА. Този изключително маневрен боен самолет започна да влиза на въоръжение в Алжир през 2009 г. и сега формира основата на ВВС на страната. Основният конкурент в борбата за алжирския пазар беше френският „Рафал“. Лекият изтребител превъзхожда Су-30 поради ниската си цена и по-ниските експлоатационни разходи. Но бойните възможности на тежкия руски изтребител компенсират допълнителните разходи.

Алжирската модификация на Су-30МКА е оборудвана с радар на базата на пасивна фазирана антенна решетка със сложно фазово и електрохидромеханично сканиране H011 „Барс“. Също така, новият изтребител получи двигатели АЛ-31ФП с променливо векториране на тягата. Създаден на базата на най-добрия изтребител от Студената война Су-27, новият Су-30 получи подобрена авионика и разширен набор от оръжия. Алжир с помощта на Русия получи най-боеспособния изтребител на африканския континент, пише Military Watch.

Миналата година северноафриканският партньор на Русия подписа нов договор за 7 милиарда долара, който беше разширен до 12 милиарда долара. Според неговите условия Алжир ще модернизира съществуващите Су-30МКА. Руските производители ще оборудват изтребителите с модерни радари Ирбис-Е АФАР, както и с нови ракети Р-77 и Р-37М. Според някои доклади пакетът за покупка включва също изтребители пето поколение Су-57, както и системи за противовъздушна отбрана С-400 и танкове Т-14 Армата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай