Али Агджа се грижи за бездомни котки в Истанбул

Чувства се щастлив, че жертвата му е жива

Али Агджа се грижи за бездомни котки в Истанбул | StandartNews.com

Преди 40 години изстрели проехтяват на площад "Свети Петър" в Рим, като целта е папата.

Стрелецът е 23-годишният Мехмед Али Агджа, член на турската терористична организация "Сивите вълци", който е заловен на местопрестъплението, а няколко месеца по-късно е осъден на доживотен затвор. 

Агджа прекара 19 години в затвор в Италия за покушението, за което несправедливо беше обвинил българина Сергей Антонов, който бе оправдан от италианския съд.

На 20 февруари 1987 г. 50-годишната тогава майка на атентатора Мюзеен и 25-годишният му брат Аднан са приети на частна аудиенция при папа Йоан Павел Втори, за да го помолят да прости на Мехмет. "Вече го направих", е лаконичният отговор на главата на Римокатолическата църква.

Все пак през 2000 година по молба на папата, италианският президент Карло Чампи помилва Агджа. Той e екстрадиран в Турция, където също имаше присъда.

Агджа бе вкаран в затвора, откъдето на 12 януари 2006 г. временно бе освободен по решение на турски съд въз основа на обявена в Турция амнистия. Това предизвика остро недоволство сред обществеността и след съответна съдебна процедура Агджа осем дни по-късно е върнат в затвора, където остава до 2010 г. 

Днес, 11 години след като бе освободен от затвора, 63-годишният Мехмет Али Агджа живее в малък апартамент в тихо предградие на Истанбул, а някои от съседите му дори не подозират, че мълчаливият побелял мъж, който редовно храни бездомните кучета и котки, е атентаторът, прострелял папа Йоан Павел Втори.

"Сега съм добър човек и се старая да живея правилно. Когато прострелях папата бях на 23 години. Бях млад и невежа. Мисля за това как го прострелях. Не всеки ден, но през повечето дни. Папа Йоан Павел Втори ми беше като брат. Когато той почина (през 2005 г.- бел.ред) се почувствах така, сякаш е починал брат ми или най-добрият ми приятел. Това беше съдба. Беше съдба, че той оцеля.

казва Мехмет Али Агджа пред турския журналист Тимур Озтюрк преди година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай