Аламбра претендира за ново световно чудо

Аламбра претендира за ново световно чудо | StandartNews.com

Проф. дин Николай Овчаров

Едва ли по света има място, на което са посветени толкова песни и стихове като бисера на Андалусия, Гранада. Говорят, че числото им надхвърля 600. Без съмнение сред тях най-позната е "Гранада, моя мечта" на мексиканския композитор Аугустин Лара, изпълнявана от такива певци като Франк Синатра, Лучано Павароти, Хосе Карерас и др. И няма как да е иначе, защото с този град са свързани изключително драматични събития, случили се в края на ХV в.

Историята на Гранада прилича на хилядолетна легенда. Първи в подножието на заснежените върхове на планината Сиера Невада се заселват финикийците, а после идват местните ибери. Документално има данни за създаденото от римляните селище Илбира. През V-VII в. като негови господари се сменят вандали, византийци и вестготи, за да се настанят трайно тук след 711 г. арабите. Те го наричат Калат Гарната, откъдето идва и съвременното название.

След упадъка на Кордобския халифат в ХI в., властта е взета от африканския бербер Зави ибн Зири, основал и нова династия. След 80-годишно управление Зиридите са свалени от Алморавидите, за да паднат и те при въстанието на Мохамед ибн Ал-Хамар от рода Насри през 1238 г. Той създава Гранадския емират, прострял се от Гибралтар до пристанището Алмерия на Средиземно море. При Насридите през ХIII-ХV в. държавата достига разцвет на икономиката и културата.

На него е сложен край на 2 януари 1492 г., когато християнските войски на Изабела Кастилска и Фернандо Арагонски влизат в града след тежка обсада. Това е и краят на продължилата столетия Реконкиста, защото Гранада е последна арабска крепост на Иберийския полуостров. Тогавашният емир Мохамед ХII Боабдил е пощаден, а на него и хората му е осигурен свободен достъп до крайбрежието, откъдето те се прехвърлят в днешно Мароко. С изгонването на арабите постепенно търговията и занаятчийството западат и Гранада става второстепенно селище.

За миналата слава свидетелстват великолепните архитектурни паметници, заради които още през 1989 г. града е включен в световната листа на ЮНЕСКО. Още с влизането в Гранада се насочвам към величествената катедрала, чиито строеж в ренесансов стил започва през 1523 г. Идеята е храмът да е

апотеоз на победата на католическа Испания над

арабските завоеватели

и средище на архиепископия, каквато Гранада става още в годината на освобождението й. По-късно тази сграда служи като модел за строителството на много други църкви из Андалусия. Непосредствено до нея е по-ранната Кралска капела, оформена в стила на готиката. Там се намират едни от най-големите светини - гробниците на Фернандо и Изабела, освободителите на Испания.

Улиците и площадите на Гранада носят отпечатъка на историята. Ето го великолепният ансамбъл на Университета, който и сега е сред най-престижните в страната. Основан от император Карл V в 1531 г. на мястото на мюсюлманското училище Мадраса, създадено в 1349 г. от емира Юсуф т. Минавайки пред старинната сграда на Кметството, попадам на празника по случай откриването на Америка с невероятно шествие на преоблечени в средновековни дрехи хора. Но аз бързам към най-голямото чудо на Гранада и арабска Испания - двореца Аламбра.

Той се намира на един от хълмовете под Сиера Невада. Северната част на възвишението е естествено защитена от долината на река Даро, а от другата страна е старинният квартал Албаисин. Укрепеният замък има размери 740/205 м и заема площ от 142 000 кв.м. Защитен е от двукилометрова стена, пазена от 13 кули. В Аламбра по невероятен начин се преплитат мюсюлманската и християнската традиция, сътворили поразяващ с богатство и изящество дворец.

Влизам през Портата на правосъдието, наречена така заради изобразената ръка с пет пръста, символизиращи петте основни постулата на Исляма. Най-старата част на Аламбра е от епохата на подем при Насридите през ХIII-ХIV в. и най-вече от времето на емирите Юсуф т и Мохамед V. Основен замисъл са многочислените дворчета-патио, всяко от които има собствено предназначение. На едно място са обсъждани юридически въпроси, на друго са приемани чужди пратеници,

в трето са правени любовни срещи

Всички те са оформени с невероятна резба върху камък, разноцветни керамични плочки и високи дървени покриви. В центъра на дворчетата задължително има малки езерца с различни по форма водоскоци, а самите те са потънали в зеленина. Вървя през Двореца Комарес, Зала дела Барка и достигам до прочутия Двор с лъвовете. От разтворените пасти на 12 мраморни хищници струи кристално чиста вода. Непосредствено до него пък е Дворът на миртовите дървета, обграден с колонада от 124 ефирни колони от бял мрамор.

Християнството също оставя следи в Аламбра. През ХVI в. император Карл V нарежда много сгради да бъдат преустроени и изгражда собствен дворец. В ренесансов стил е построена на мястото на някогашна джамия катедралата Санта Мария дела Аламбра. При крал Филип V през ХVIII в са направени нови промени, а замъка едва не е взривен по време на войните, водени от Наполеон в Испания.

Но Аламбра не е само дворецът. Закрита алея минава покрай крепостните стени и достига прочутите градини Хенералифе. Това е лятната резиденция на емирите от рода на Насридите. Тя е издигната на съседния хълм от Мохамед III (1302-1309) и Исмаил т (1313-1324). Смята се, че именно в Хенералифе се е съхранил автентичният вид на средновековния арабски парк. Убеждавам се на дело, когато прекарвам един незабравим час в Двора на водните градини. Дългото изкуствено езеро е потънало в зеленина и благоуханни цветя. Чува се само ромона на водата - звука, който арабските владетели са ценели най-много.

Близо до Гранада има планински проход с романтичното име "Въздишката на арабина". Според легендата, тук спрял последният емир на Гранада, напускайки превзетия от християните град. От очите му потекли сълзи, а майка му Айша изсъскала: "Плачеш като жена за онова, което не можа да защитиш като мъж!"

По сключения договор християните трябвало да съхранят правата на местните мюсюлмани. Скоро обаче те започват да ги преследват и обръщат насилствено в християнството. А на 31 март 1492 г. в двореца в Гранада Фернандо и Изабела подписват декрета за изгонване на евреите от територията на кралството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай