"Ал Кайда" в Йемен: Ние ударихме "Шарли Ебдо" (ОБЗОР)

"Ал Кайда" в Йемен: Ние ударихме "Шарли Ебдо" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Близо 5000 джихадисти се бият в Сирия
Предупредиха Гърция за атентати до 17 януари

Терористичната групировка "Ал Кайда" в Йемен пое отговорност за нападението на 7 януари срещу френското сатирично издание "Шарли Ебдо", като обяви, че то й било наредено от ръководството на ислямистка въоръжена група заради обида към пророка Мохамед. Изявлението бе разпространено в сряда във видео в Ютюб.

"Герои бяха подбрани от нас и пристъпиха към действие, те обещаха и извършиха този акт за дълбоко удовлетворение на мюсюлманите", заявява Насер бин Али ал Анаси - един от лидерите на "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП), във видеоматериал, пуснат на ислямистки сайт.

"Ние, лидерите на АКАП, поемаме отговорност за тази операция, която е за отмъщение", добавя той.

Клонът на "Ал Кайда" в Йемен има предвид извършителите на терористичния акт срещу френското издание - братята Куаши, един от които АКАП обяви за свой човек малко след кървавата атака срещу "Шарли Ебдо". Въоръжени нападатели убиха общо 17 човека за три дни на насилие и кръвопролития, започнали с бруталната атака в редакцията на "Шарли Ебдо" в знак на отмъщение за карикатури на пророка Мохамед.

"Искаме да е ясно за мюсюлманската нация, че ние избрахме мишената, финансирахме операцията и определихме нейния лидер. Тази операция беше извършена по заповед на нашия главен емир Айман аз Зауахири в съответствие с посмъртното желание на Осама бин Ладен", каза Ал Анаси.

Текстът, прочетен от лидера на АКАП, е озаглавен "Отмъщение за пророка на Аллах: послание относно благословената атака в Париж". Автентичността на записа не може да бъде потвърдена, предаде Ройтерс, допълвайки, че видеоматериалът излиза с логото на медийната група на "Ал Кайда" - "Ал Малахем". Във видео, разпространено в петък, религиозен лидер на АКАП заплаши Франция с нови атаки.

"Вие няма да сте в безопасност, докато водите битка срещу Аллах и неговия пророк и срещу вярващите", каза в посланието си Харит ал Надхари, експерт по шериата - ислямското законодателство - в АКАП.

Междувременно днес Гърция бе предупредена от "Европол" за възможен атентат на територията на държавата до 17 януари. Европейската полицейска служба е изпратила сигнал до гръцката полиция, предаде РИА "Новости". Оказва се, че и други европейски страни като Белгия, Холандия и Великобритания са получили предупреждение за терористични актове. Четирима или петима ислямисти подготвят терористично нападение в някоя европейска страна. В съобщението на "Европол" се посочват и имената на заподозрените терористи и това, че най-вероятно те имат поддръжници в Ливан и Саудитска Арабия. Между 3000 и 5000 граждани на страни от ЕС са заминали да се бият за джихадистите в Сирия и тяхното завръщане в родните им страни представлява най-голямата заплаха за сигурността на Европа от над 10 г., заяви от своя страна директорът на "Европол" Роб Уейнрайт, цитиран от Ройтерс. Той говори пред британска парламентарна комисия по въпросите на терористичните заплахи. Думите му бяха отглас на предупрежденията на шефове на спецслужби и на някои политически лидери в ЕС, че европейските органи за сигурност са изправени пред сериозен недостиг на капацитет и възможности, което поставя пред сериозни рискове техните страни. Завръщащите се в Европа джихадисти, надъхани от ислямистката пропаганда, създават голям риск от атентати, подобни на парижките, подчерта Уейнрайт. Той каза пред британските депутати, че "Европол" е успял да събере досега база данни за около 2500 от тези опасни хора. Голям е и рискът от т.нар. спящи клетки на джихадисти, като отбеляза, че двамата атентатори от редакцията на "Шарли Ебдо" са преминали терористична подготовка в Йемен още през 2011 г., а са ударили три години по-късно.

Терористката в хотел с Айфеловата кула

Избягалата жена на терориста от Париж отседнала за две нощи в евтин хотела в Истанбул за скромните 40 лири на нощ. Вдовицата на терориста се чекирала в хотел Bade Otel в квартал Кадъкьой, в азиатската част на града, на 2 януари. Тя е нощувала в стая 102 със снимка на Айфеловата кула над леглото й. Стаята е била доста скромна, с мизерна баня, телевизор, двойно и единично легло. 32-годишният Мехди Сабри Белхоючин, който е пътувал с нея и е в списъка на издирваните от специалните служби на разузнаването, е спял в съседната стая. Един от служителите, който не иска да бъде разкриван, каза: "Тя почти не излезе от стаята. Излязоха два пъти само. По думите му двойката напуснала хотела набързо, за да си купят мобилен телефон и СИМ-карта, след което са посетили местен ресторант.

Хаят Бумедиен е пристигнала в Истанбул няколко дни след атентата в Париж. Турските власти са разпитали много заподозрени, че са помогнали за Хаят да бъде прехвърлена през границата и да се присъедини към "Ислямска държава".

През 2010 г. Хаят е била задържана за незаконно притежание на автомат "Калашников" и на боеприпаси, грижливо затрупани в кош за пране в апартамента й. По време на разпита тя признала, че има сестра Мимуна, живееща в Лондон. Преди време Хаят разказала, че на 12-годишна възраст била дадена за отглеждане след смъртта на майка си. Напоследък мразела да напуска дома си заради агресивните погледи към нея, че носи "хиджаб". "Шериатът е Божият закон - твърди тя, - и той трябва да се прилага широко." Не е известно обаче дали сестра й все още се намира във Великобритания.

Заплахи и за "Канар аншене"

"Канар аншене" - най-големият френски сатиричен вестник, съобщи, че получил заплахи ден след кървавото нападение в редакцията на "Шарли Ебдо". Вестникът бил заплашен, че идва неговият ред. Охраната на редакцията му е засилена, започнало е следствие, предаде АФП.

Заплахата била получена по електронната поща на 8 януари. В писмото пишело, че журналистите ще "бъдат посечени с брадва", пише "Канар аншене" в броя си, който излезе днес. "Имайки предвид обстоятелствата, охраната ни беше засилена, а полицията започна разследване", пише изданието. Новият му брой е почти изцяло посветен на трагедията в "Шарли Ебдо", както и на убития карикатурист Кабю. Той е сътрудничил и на "Канар аншене". На първата си страница вестникът е написал: "Хайде, хора, не се оставяйте да ви повалят", цитирайки Кабю. Сатиричното издание е най-голямото от своя род във Франция с тираж от близо половин милион броя, докато "Шарли Ебдо" имаше едва 60 000 бройки преди атентата. То е основано през 1915 г. и е известно с критиката си към политическите и бизнес кръгове, както и с разследванията си около нашумели скандали, придружени от шеги и карикатури.

Белгиец съучастник на Амеди

Белгиец се е предал сам на полицията в Шарльороа, като се е самоизобличил в съучастие с един от нападателите от атентатите в Париж миналата седмица, съобщават местни медии. Белгиецът е съобщил, че е преговарял с атентатора от еврейския магазин за доставката на автомобил и оръжие. Обиските в дома му са потвърдили данните и той е бил задържан. В ход е и друга проверка - срещу полицай от белгийски произход, насочил оръжие срещу свой колега с марокански корени в хода на религиозен спор. Двамата се намирали в полицейска камионетка, охранявала шествието в неделя в Брюксел в защита на свободата на изразяване. На свадата са присъствали трима свидетели.

Кучето Лила - свидетел на клането

Озадачен, объркан и уплашен, малък кокер шпаньол обикаля около телата на приятелите си - журналистите и карикатуристите от "Шарли Ебдо", пише в. "Дейли мейл". Тичайки от офис в офис, кучето Лила е било мълчалив свидетел на ужасното престъпление, което разтърси света. Като "домашно" куче и талисман на екипа, тя е била много обичана от всички в "Шарли Ебдо" и посетителите в редакцията. Поздравявала всички, махайки с вълнистата си опашка, но тази сутрин, в деня на убийствата, обикаляла близо до своя любимец - карикатуриста Кабю. Той пристигнал в офиса, държейки голямо парче сушена шунка, увита в торба, подарък за първата редакционна среща за новата година. Лила знае, че винаги щедрият Кабю е с меко сърце, така че останала близо до него, когато той заема мястото си край конферентната маса, където всички се събират. В трогателно интервю за "Монд" Сеголен Венсон, репортер в изданието, разказва за ужаса в деня на убийствата. Тя е пощадена от терористите, а след края на стрелбата чува стъпките на кучето, което търси любимия си Кабю.

Арестуваха комик за "Шарли Кулибали"

Парижката полиция арестува оспорвания френски комик Диодоне във връзка с разследване по подозрение в "защита на тероризма" след атентатите, разтърсили страната. В понеделник френското правосъдие започна разследване по повод изявление на 46-годишния Диодоне, вече осъждан за антисемитски изказвания, предаде АФП. Комикът заяви: "Чувствам се като Шарли Кулибали", обединявайки по този начин името на джихадиста Амеди Кулибали, убил четирима евреи в супермаркет в Париж, с лозунга "Аз съм Шарли", подет от милиони демонстранти във Франция и по света, протестиращи вече седмица срещу тероризма.

46-годишният Диодоне Мбала е с баща камерунец и майка французойка. Той е известен с измисления от него специфичен поздрав с изпъната надолу ръка, за който критиците му твърдят, че е огледална имитация на поздрава на нацистите. Други 54 души бяха арестувани във Франция за възхвала на тероризма след атентата срещу "Шарли Eбдо". Арестите са част от по-твърдите мерки срещу тероризма, предприети от френските власти след най-смъртоносните атаки на територията на страната след Втората световна война. На част от задържаните вече са повдигнати обвинения.

Митов и Хамънд осъждат атентата

Осъждаме остро терористичните актове в Париж и изразяваме съпричастност с френския народ в този важен за всички нас и Европа момент. Това каза външният министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с британския му колега Филип Хамънд, който бе на визита в София. "Изразяваме нашата сериозна загриженост от ескалацията на насилието. Няма кауза, която да оправдава тероризма, няма кауза, която да оправдава човешките жертви и кръвопролитията", посочи Митов. И добави, че е запознал Хамънд с предприетите мерки за промяна в българското законодателство за криминализиране на участието на чуждестранни бойци на страната на Ислямска държава в съответствие с резолюцията на ООН.

Мюсюлманите се сърдят

Мюсюлманските лидери от цял свят осъдиха публикуването на новото издание на вестник "Шарли Ебдо", което изобразява на корицата си пророка Мохамед.

В Грозни се очакваше протест във връзка с публикуването от западните медии материали, които имат за цел да обидят пророка Мохамед, според официалния сайт на ръководителя на Чеченската република, предаде РБК. Правителството на Иран е описало карикатурата като "обида" и е заявило, че публикуването й е "изключително глупаво". В Египет изпълнителният директор на Съвета за американо-ислямски отношения Нихад Ауард е заявил пред местни медии: "Точно както "Шарли Ебдо" има право да публикува, ние имаме право мирно да протестираме срещу негативното изобразяване на наши религиозни фигури". В Турция се появиха съобщения, че полицията се е намесила, след като вестник съобщи, че е решил да публикува някои от карикатурите от "Шарли Ебдо" в сряда.

Журналисти от вестника "Джумхюриет" в Анкара заявиха, че от полицията са спрели камиони на изданието на излизане от печатницата, за да проверят съдържанието на вестника. Камионите са били пуснати, след като е станало ясно, че карикатурата на Мохамед не е била препечатана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай