80 загинали при ада в Ница (ОБЗОР)

80 загинали при ада в Ница (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ужасът още веднъж се стовари върху Франция. Терористичният характер на този акт не може да се отрече. Трябва да направим всичко възможно в борбата с тероризма. Удължаваме извънредното положение във Франция с още три месеца. Нищо няма да разклати волята ни да се борим с тероризма. 

Това обяви тази нощ френският президент Франсоа Оланд в извънредно обръщение към френския народ. Страната отново е в траур след кърваво нападение - късно снощи по време на зарята по случай националния празник на Франция - денят на Бастилията, бял камион се вряза в тълпата, като помете десетки. 

Около 22.30 часа френско време камионът ускорява и навлиза на пешеходна улица в Ница. Френските власти съобщиха, че един човек е идентифициран като шофьор на камиона. Минути след атаката той е убит от полицията.

Френският министър на външните работи съобщи, че по последни данни броят на жертвите е 80. Близо 100 са ранени, като 18 са в критично състояние и не е ясно дали ще успеят да се преборят за живота си. 

Франция ще удължи извънредното положение в страната - още тази седмица в парламента ще бъде внесен закон, който да регламентира изключително засилените мерки за сигурност да продължат до края на октомври. 

Въпреки че президентът Оланд определи жестокият акт като терористичен, това не е официално потвърдена информация. Разследващите още не съобщават за достатъчно улики, които да сочат, че става въпрос за терористично нападение. Местни медии обаче съобщават, че поддръжници на "Ислямска държава" са приветствали кървавия акт. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай