80 000 срещу Ердоган в Кьолн

80 000 срещу Ердоган в Кьолн | StandartNews.com

Германският град Кьолн стана арена на най-многочисления досега протест срещу турското правителство в събота вечерта, съобщава Дойче веле. Десетки хиляди германски турци се събраха на демонстрация в града, за да изкажат недоволството си срещу турския премиер на фона на продължаващите антиправителствени протести в родината им.

Протестът бе организиран от местната алевитска ислямска общност. Течението се определя като умерено, а негови представители твърдят, че са обект на преследване в родината си. Според организаторите 80 000 души са били по улиците.

Демонстрантите, пристигнали от цяла Германия, а също от Франция, Швейцария и Австрия, се събраха под лозунга "Таксим" е навсякъде. Съпротивата е навсякъде. Да сложим край на диктатурата на Ердоган!" Протестиращите излязоха и с плакати на турски език, гласящи "Ердоган е вълк в овча кожа", "Европа знае какво става - фашист е начело в Анкара", "Сбогом, Ердоган" и др.

Някои от протестиращите носели маски в знак на протест срещу употребата на сълзотворен газ по време на протестите в Турция. На митинга в Кьолн са говорили представители на няколко партии от германския парламент. Полицията в Кьолн съобщава, че демонстрацията е преминала мирно.

Алевитите са изпратили в писмен вид своите искания за това какво трябва да се случи оттук нататък в Турция. Те включват оставка на Ердоган и нови избори.

Протестиращи бият вече журналисти

Журналисти стават мишена на разгневени демонстранти по време на протестите в Анкара, съобщава турският тв канал CNN-TURK.

Трима репортери са пострадали след атаки по време на демонстрациите на булевард "Дикмен" в столицата.

Протестиращите са нападнали и малтретирали фотокореспондента на Анадолската агенция Махмут Сердар, оператора на информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА) Тахкин Гюнер и кореспондента на информационната агенция Ихляс хабер ажансъ (ИХА) Осмен Йозган, които отразяват протестите в Анкара. При нападението е откраднат мобилният телефон на Тахсин Гюнер. След получаване на медицинска помощ в болницата нападнатите журналисти са подали оплакване в полицията, посочва CNN-TURK.

Водни оръдия срещу карамфили на "Таксим"

Турската полиция използва водни оръдия, за да разгони участниците в съботната протестна акция на площад "Таксим" в Истанбул, съобщи Ройтерс.

Няколко хиляди души се били събрали на площада, за да почетат паметта на загиналите в антиправителствените демонстрации, обхванали страната през юни. Преди да бъдат атакувани, те хвърляли червени карамфили към полицейския кордон. Силите на реда няколко пъти призовали множеството да се разотиде, но протестиращите не изпълнили указанията. Така полицията прибягнала до специални средства за разправа с участниците в митинга за пръв път от няколко дни. По-рано, за да изтласка хората от площада, тя използвала сълзотворен газ и водни струи.
По официални данни при протестите в Турция досега са загинали петима, сред които полицай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай