8 март в Германия: Берлин празнува, останалите работят

Демонстрация за равенство на жените днес в Берлин

8 март в Германия: Берлин празнува, останалите работят | StandartNews.com

8 март в Германия: Берлин празнува, останалите работят

Повече от половината германски граждани подкрепят обявяването на Международния ден на жените за официален празник по примера на Берлин. Това се доказва от резултатите от анкета, проведена от социологическия институт YouGov на 8 март, поръчана от медийната група Redaktionsnetzwerks Deutschland.

Според тези резултати 54% от анкетираните биха искали останалата част от Германия да последва примера на Берлин, 34% са против.

В столицата на Германия 8 март тази година за първи път беше обявен за почивен ден. В останалата част от страната обаче днес се работи. Това е безпрецедентен случай в историята на републиката, отбелязва Дойче веле.

Демонстрация за равенство на жените е насрочена за следобеда на 8 март в центъра на Берлин. Очаква се в нея да вземат участие около 10 хиляди души.

„Както никоя друга дата, 8 март символизира дългия път към равенството между половете. За политиката и обществото това означава, че трябва да продължим борбата за равни права на жените. В тази област вече е постигнато много, но остават много спешни задачи ”, заяви кметът на Берлин Майкъл Мюлер.

Председателят на Християндемократическия съюз (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, която е смятана за наследник на Ангела Меркел като федерален канцлер, в статия за вестник "Пасауер Ной Пресе", публикувана на 8 март, нарече „срамен“ дела на жените в редиците на партията, която оглавява. Тя изрази мнение, че ХДС ще спечели следващите избори в страната и ще остане популярна партия само ако „силни жени с техните идеи и истината за живота” се кандидатират за този политически съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай