7000 евро рушвет за работа в Сърбия

Без подкуп не дават трудов договор, в училища и болници е най-зле

7000 евро рушвет за работа в Сърбия | StandartNews.com

Белград. Тежка корупция е обхванала пазара на труда в Сърбия и намирането на работа без подкуп е почти невъзможно, разкрива изследване на изданието "Магазинпрес". За да си намерят работа, западните ни съседи трябва да платят между 1000 и 7000 евро.

Продажбата на работните места е разпространена във всички сектори на икономиката - в общинската администрация, в държавните предприятия, в полицията. Най-голяма обаче е корупцията при назначаване на работа в здравния и образователния сектор, се посочва в изследването.

В проучването се разказва подробно как учителката Нада К. в продължение на десет години е била без работа до момента, когато баща й не е продал нива, за да даде подкуп "на когото трябва в Белград, за да бъде назначена".

Според изследването всички конкурси и събеседвания са "фиктивни и фалшиви", защото назначаваното става по добре отработена корупционна схема.

Председателят на Учителския форум от Белград Миодраг Шокич съобщи, че в образователната система се назначават хора срещу 7000 евро. Според него директорите в училищата масово крият свободните работни места, за да може да назначават когото си поискат. Той определя положението като "тревожно". Ако нямате между 1000 и 7000 евро, трудно ще получите трудов договор, се казва в края на изследването на седмичното издание.

Сърбия е сред страните с най-голяма безработица в Европа, като незаетите са близо 30%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай