$550 млн. делят Ходорковски от Русия

Бившият олигарх ще работи за освобождаването на всички политически затворници

$550 млн. делят  Ходорковски от Русия | StandartNews.com

Берлин. Бившият олигарх и ексшеф на "Юкос" Михаил Ходорковски не може да се върне в Русия, тъй като присъдата му по първото гражданско дело срещу него не е отменена, а искът по нея е 550 млн. долара (17 млрд. рубли). Това обяви самият той по време на първата си пресконференция, провела се в музея "Чекпойнт Чарли", предаде АФП.

На брифинга, на който присъстваха 83 медии, Ходорковски обеща да направи всичко възможно за освобождаването на останалите политически затворници. Според кореспондента на Би Би Си в Берлин Стивън Евънс бившият олигарх е щастлив да стане символ на тези, които все още са зад решетките. Ходорковски заяви, че се нуждае от доказателство, че в Русия или в която и да е друга страна по света няма да има политически затворници. Той каза още, че не призовава за бойкот на Олимпиадата в Сочи, но предупреди тя да не се превръща в "голямо парти за президента Путин". Ходорковски подчерта, че няма да влиза в руската политика, допълвайки, че битката за власт не е за него. По думите на Ходорковски въпреки уверенията на Кремъл, че за него е безопасно да се върне в Русия, няма гаранции, че ако го направи, ще му позволят отново да замине за чужбина. Преди началото на пресконференцията той заяви пред малка група журналисти, че не са му поставяни условия и в крайна сметка е бил помилван, въпреки че така и не се е съгласил да признае вината си. Запитан дали е благодарен на Путин, доскорошният затворник бе лаконичен: "Да, радвам се заради неговото решение".

Обещава да не влиза в политиката

Михаил Ходорковски няма намерение да влиза в политиката, нито да се бори за връщане на активи от компанията ЮКОС. Това става ясно от негово интервю в руското списание "Новое время", на което в продължение на години той бе колумнист. Обещанието да не се занимава с политика се съдържа в негово писмо до президента Владимир Путин. "Адвокатите ми предадоха, че може да бъде взето решение да ме помилват. И че не ми се поставя като условие да признавам вина", описва той хронологията на освобождаването си, добавяйки, че именно непризнаването на вина от негова страна е бил основният проблем в случая. "Само да подпиша подобна хартийка, и куп уважавани от мен хора ще попаднат в много тежка ситуация, фактически всеки, който преди е работил в ЮКОС, става уязвим. Няма нужда да ви обяснявам как ще ни изрисуват като организирана престъпна група. Затова този въпрос изобщо не се обсъждаше", казва още Ходорковски. Вчера, докато говореше с журналисти в Берлин, говорители на Ходорковски публикуваха негово изявление в Туитър. В него се посочва, че той смята, че предстоящото руско домакинство на Олимпиадата може би е един от факторите за освобождаването му. Въпреки това Ходорковски призова предстоящите игри да не се политизират: "Това е празник за спорта за милиони хора и той не трябва да бъде помрачен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай