5000 на протест срещу нов закон в Гърция

Друга стачка блокира за 48 часа водния транспорт при комшиите

5000 на протест срещу нов закон в Гърция | StandartNews.com

Независимо от строгите противоепидемични мерки в Гърция над 5000 демонстранти се събраха в Солун на протест срещу нов закон. Той позволява намесата на полицейски сили на територията на висшите учебни заведения в Гърция.

Достъпът на полицията до университетите беше ограничен от десетилетия, а промяната на тази мярка предизвика разпалени политически дебати.

Друг протест в Гърция блокира за 48-часа водния транспорт. Синдикалните организации на моряците обявиха национална стачка с искане за по-високо заплащане и промяна в условията на труд. Още от кореспондента ни Катя Пеева:

Гръцките синдикати не отстъпват пред правителството и настояват за споразумение по всички искания на стачкуващите пристанище работници. Повод за протестите е неизпълнен ангажимент на правителството за обезщетение поради извънредните епидемиологични мерки. По-високо заплащане за извънреден труд, повишаване на пенсиите, колективни трудови договори са само част от спорните теми между Министерството на търговския флот и стачкуващите.

Гръцките моряци обвиняват правителството на Мицотакис в компромиси към собствениците на кораби, които грубо нарушават правата на работещите. Опозиционните партии подкрепиха стачката. Депутати участваха в демонстрациите на пристанищата в Пирея и Солун. Всички видове плавателни съдове остават на котва и утре, сряда, до 24 ч. Блокирани са фериботите и товарните кораби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай